Iran Persian Gulf Tensions Foto: AP Photo/ISNA
Iran Persian Gulf Tensions Foto: AP Photo/ISNA

Sikkerhetsrådet diskuterte angivelige tankskip-angrep

Kuwaits FN-ambassadør, som leder FNs sikkerhetsråd i juni, er tilfreds med at alle rådets medlemmer fordømmer angrepene på to tankskip i Omanbukta.

Publisert

FNs sikkerhetsråd diskuterte hendelsene i Omanbukta torsdag, der de to tankskipene Front Altair og Kokuka Courageous står i brann og mannskapene er evakuert etter de angivelige angrepene tidligere torsdag.

Front Altair eies av John Fredriksens Bermuda-registrerte rederi Frontline. Norskfødte Fredriksen er selv kypriotisk statsborger. Singapore-eide Kokuka Courageous seiler under Panama-flagg.

Samlet fordømmelse

Sikkerhetsrådet diskuterte hendelsene bak lukkede dører og den siste tids utvikling etter henstilling fra USA. Kuwaits FN-ambassadør Mansour Al-Otaibi sier etter møtet at han ikke kan komme med noen offisiell erklæring på rådets vegne om de siste angrepene.

– Men vi er veldig tilfredse med å høre at alle rådets medlemmer fordømmer det som er skjedd. Det er et brudd på internasjonale lover og det er en kriminell handling, sier Al-Otaibi.

Han understreker videre at alle landene ønsker en upartisk og objektiv gransking. Verken bevis i saken eller hvem som eventuelt skal få ansvaret for en etterforskning, ble diskutert på møtet.

Anklager Iran

USAs fungerende FN-ambassadør Jonathan Cohen hadde allerede vært ute og kalt det angivelige angrepet «uakseptabelt» og hevder at Iran kan stå bak.

– Iran forblir den mest betydelige trusselen mot fred og sikkerhet i regionen, og landet er involvert i en rekke ondsinnede aktiviteter i regionen, sier han.

Etter møtet fortsetter han anklagene og sier Iran burde komme USA i møte med diplomati, ikke «terror, angrep på skip, infrastruktur og diplomatiske anlegg».

Iran avviser at landet har hatt noe med angrepene mot oljetankere å gjøre og krever uavhengig gransking.

– Forsøker å antenne

Generalsekretæren i Den arabiske liga, Egypts tidligere utenriksminister Ahmed Aboul Gheit, retter også en anklagende pekefinger mot Iran.

– Enkelte i regionen forsøker å antenne regionen og vi må ha dette klart for oss, sier han.

Aboul Gheit viste til «terroristangrepene» mot oljetankere utenfor De forente arabiske emirater 31. mai, og de jemenittiske Houthi-opprørernes angrep mot en saudiarabisk oljeinstallasjon samme dag.

– Verdenssamfunnet må sende et utvetydig og klart svar til våre naboer om at undergravende aktiviteter ikke lenger er akseptable, sier han.

(©NTB)