AP Photo/Amr Nabil
AP Photo/Amr Nabil

Saudi-Arabia: Ingen fare for oljemangel

– Vi ser at lagrene vokser.

Det er ingen fare for oljemangel i verden, trass i kraftig redusert tilgang på iransk og venezuelansk olje, mener Saudi-Arabia og Emiratene.

– Vi ser at lagrene vokser, og at forsyningene er gode, sa Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih ved åpningen av et møte av oljeeksporterende land søndag i Jeddah.

Oljeministeren til De forente arabiske emirater (UAE), Suheil al-Mazrouei, er enig og framholdt at det ikke er noen grunn til å endre på en avtale mellom OPEC og Russland om å kutte produksjonen med 1,2 millioner fat for å holde oljeprisen stabil.

Uttalelsene til de to ministrene er et klart signal om at OPEC og organisasjonens allierte vil forlenge avtalen om kutt i produksjonen i ytterligere seks måneder.

OPEC og Russland står for over halvparten av verdens oljeproduksjon, og de har vært under press fra USA for å øke produksjonen for å kompensere for fallende eksport fra Iran på grunn av USAs sanksjoner.

Men OPEC frykter at økt produksjon vil føre til at oljeprisen stuper. Falih sier at det er viktig ikke å ta forhastede beslutninger, og holde produksjonen under kontroll.

Møtet søndag fant sted rett etter sabotasje mot oljetankere i Persiabukta og et bombeangrep på en saudiarabisk oljeledning som jemenittiske opprørere påtok seg ansvaret for. Men Falih understreker at sikkerheten er god, og at det ikke er grunn til uro.

(©NTB)