Regjeringen varsler økt bistand til fornybar energi i utviklingsland

Zero jubler for budsjettlekkasje om fornybar energi.

Regjeringen varsler at den øker bistanden til fornybar energi i statsbudsjettet slik at den oppfyller løftet om dobling fra 2017-nivå.

– Regjeringen kommer da opp mot nivået den var på for noen år siden. Bistanden bør videre opp, men enda viktigere er det at nye verktøy for å bedre rammevilkårene kommer på plass, sier miljøstiftelsens leder Marius Holm om lekkasjen i NRK.

Miljøminister Ola Elvestuen (V) og utviklingsminister Nikolai Astrup (H) varsler at regjeringen vil bruke drøyt 1,1 milliarder kroner på fornybar energi i utviklingsland i 2019.

– Vi foreslår å øke bevilgning til fornybar energi i utviklingsland med 430 millioner kroner, sier utviklingsministeren.

Ifølge Zero har behovet for energi i utviklingsland økt kraftig. Stiftelsen frykter at om disse landene baserer sin energivekst på fossil energi, og særlig kull, vil det bremse klimaendringene som rammer de samme landene hardest. Zero mener derfor det er avgjørende å bidra til at de velger fornybar energi.

– Økningen i bistand til fornybar energi er betydelig fra ett år til et annet, men må også ses i lys av betydelige kutt tidligere år, og det er fortsatt et stykke igjen til tidligere nivå, sier Holm.

(©NTB)