Regjeringen i Danmark vil ha fossilbilstans

– Om 12 år, bare 12 år, vil vi stenge for salg av nye diesel- og bensinbiler.

I 2030 vil det være over en million hybrid, elektrisk eller tilsvarende grønne biler i Danmark. Da skal også fossilbilsalget stanses.

Det er visjonen til statsminister Lars Løkke Rasmussen. I sin tale ved Folketingets åpning tirsdag opplyste han at regjeringen vil stoppe salget av nye bensin- og dieselbiler innen 2030.

– Transportsektoren står i dag for en firedel av Danmarks CO2-utslipp. Og luften i hovedbyene er for forurenset. Derfor setter regjeringen nå et klart mål: Om 12 år. Bare 12 år – vil vi stenge for salg av nye diesel- og bensinbiler, sa Løkke Rasmussen.

Forslaget vil være en del av luft- og klimainitiativet som regjeringen presenterer neste uke.

Norge har allerede gått inn for å fase ut fossilbiler innen 2025, som er tidligere enn de fleste andre europeiske land. Stortinget har enstemmig stilt seg bak målet, og flere partier vil nå lovfeste at alle nye personbiler må være utslippsfrie innen 2025.

Norge og Nederland er foreløpig de eneste landene som vil stoppe nysalg av fossile biler innen 2025. Frankrike og England satser på en stans av salget innen 2040, og Tyskland og nå altså Danmark i 2030.

Norge er det landet i verden med høyest andel elbiler etter befolkningstall.

(©NTB)