Foto: Tor Hammerstad, Equinor
Foto: Tor Hammerstad, Equinor

Produksjonen ved Johan Sverdup-feltet startet lørdag, to måneder tidligere enn planlagt

Johan Sverdrup forventes å gi produksjonsinntekter på mer enn 1.400 milliarder kroner, hvorav mer enn 900 milliarder kroner til den norske stat og samfunn.

Publisert Sist oppdatert

Johan Sverdrup i produksjon Produksjonen ved Johan Sverdup-feltet startet lørdag, to måneder tidligere enn planlagt.

Foto: Ovidia Eriksen, enerWE
Foto: Ovidia Eriksen, enerWE

– Produksjonsstart fra Johan Sverdrup er en milepæl for Equinor, våre partnere og leverandører. Når feltet når topproduksjon, vil det stå for rundt en tredel av all oljeproduksjon i Norge og levere svært verdifulle fat med rekordlave utslipp, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

- Dette er en milepæl for Aker BP. Produksjonen fra dette enorme oljefeltet vil være en viktig bidragsyter til Aker BPs produksjons- og inntjeningsvekst i årene som kommer, sier Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i Aker BP i en pressemelding.

Han fortsetter.

— Vi er særdeles fornøyd med arbeidet som operatøren har gjennomført på vegne av partnerskapet i utviklingen av feltet. Johan Sverdrup representerer enorm verdiskaping for Aker BP og de andre partnerne, så vel som for det norske samfunnet, sier Hersvik.

Kjell-Børge Freiberg 
(Foto: Anders Lie Brenna, enerWE)
Kjell-Børge Freiberg (Foto: Anders Lie Brenna, enerWE)

– Med utbyggingen av Sverdrup-feltet har norsk oljeindustri gjennomført en ny industriell bragd. Jeg er stolt av at vi i Norge klarer å levere en utbygging som omfatter hele 150.000 årsverk, langt under kost og raskere enn planlagt. Næringen har levert nok et prosjekt i stolteste norske industritradisjon, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

– Sverdrup får kraft fra land og bidrar sterkt til at norsk produksjon av olje og gass skjer med lave utslipp, legger han til.

Johan Sverdrup forventes å gi produksjonsinntekter på mer enn 1.400 milliarder kroner, hvorav mer enn 900 milliarder kroner til den norske stat og samfunn.

De forventede utvinnbare reservene i Johan Sverdrup er 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter. Godkjenning av Johan Sverdrup i 2015 førte til den største utbyggingen på norsk sokkel siden 1980-årene.

Fakta

Johan Sverdrup-partnerskapet består av operatøren Equinor, og partnerne Lundin Norge, Petoro, Aker BP og Total. Aker BPs eierandel i feltet er på 11,57 prosent.