Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Norske elever i arbeid for ungdom i gruvene i Kongo

- Denne kobolten vil bare bli mer og mer attraktiv ettersom det vestlige behovet for smartteknologi øker.

Publisert

Over 60.000 elever skal delta på Operasjon Dagsverk torsdag. Årets aksjon støtter ungdommer utsatt for tvangsarbeid i koboltgruvene i Kongo.

Mellom 60.000 og 80.000 elever over hele landet skal arbeide for å hjelpe barn og unge i DR Kongo til et bedre liv, til skolegang og til en bedre framtid når Operasjon Dagsverk går av stabelen torsdag.

– De fleste tror at menneskehandel hører til historiebøkene, men det har aldri vært flere slaver enn det er i dag, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) til NTB.

Utviklingsministeren er veldig glad for at årets Operasjon Dagsverk er tildelt Caritas Norge og organisasjonens prosjekter for ungdommer utsatt for tvangsarbeid i koboltgruvene og militsene i Kongo.

Voldsomt engasjement

– Det som er spesielt med årets operasjon, er at det er et voldsomt engasjement for prosjektet. Det ser vi blant annet på at det har vært et stort oppsving i antall påmeldte, sier Jens Øygarden Ingebrigtsen, som leder Operasjon Dagsverk.

OD-lederen forteller at de håper at årets aksjon kan bringe inn mellom 20 og 22 millioner kroner.

– Det er gjennom skolegang vi finner utveien fra et liv i krig og tvangsarbeid i koboltgruver. Denne kobolten vil bare bli mer og mer attraktiv ettersom det vestlige behovet for smartteknologi øker. Derfor er dette prosjektet så viktig, sa kommunikasjonssjef Ellen Høvik i Caritas Norge da samarbeidet med OD ble annonsert.

Utfordret av fredsprisvinneren

Utviklingsministeren minner om at mer enn 40.000 barn og unge er utsatt for menneskehandel og slavearbeid i umenneskelige forhold i gruvene, over 60 meter under bakken.

– Da Dennis Mukwege var i Norge og tok imot fredsprisen i fjor, utfordret han oss på vårt ansvar som forbrukere og kjøpere av varene fra gruvene i Kongo. Vi kan ikke slutte å kjøpe det, men det er mye vi som forbrukere kan gjøre for å bedre vilkårene til de som arbeider i gruvene, sier Ulstein.

Han påpeker at Utenriksdepartementet jobber i samarbeid med Næringsdepartementet, Justisdepartementet og Interpol for å få et bedre internasjonalt lovverk på plass og påpeker at forbrukerne har stor makt når det kommer til hvilke varer vi kjøper.

– Operasjon Dagsverk er en god mulighet for bedrifter til å ta imot engasjerte ungdommer. Kanskje samtalene rundt lunsjbordet kan handle om det som foregår i Kongo. Vi har alle et ansvar, og ungdommene er gode forbilder som tar tak i dette, sier Ulstein.

(©NTB)