AP Photo/Alex Brandon
AP Photo/Alex Brandon

Motvilje i USA mot krig med Iran

– Vi ønsker absolutt å unngå det.

Publisert

Både Donald Trump, andre amerikanske politikere og forsvarskilder gir klart uttrykk for at de vil unngå krig mot Iran etter oljeangrepene i Saudi-Arabia.

Etter angrepene i helgen var USAs utenriksminister Mike Pompeo raskt ute med å hevde at det var Iran som sto bak droneangrepene på saudiarabiske oljeanlegg.

Trump skrev på Twitter at USA er «locked and loaded» – som et ladd våpen klart til å avfyres. Dermed antydet han at han er forberedt på å gjengjelde angrepene som både har rammet en mangeårig alliert av USA og verdens energiforsyning.

Under en pressekonferanse mandag holdt han muligheten åpen for et militært svar – men han understreket også at han ikke ønsker krig mot Iran.

– Vi ønsker absolutt å unngå det, sa presidenten.

Ønsker mer bevis

Mens utenriksminister Pompeo allerede lørdag slo fast at Iran sto bak «et angrep på verdens energiforsyning som savner sidestykke», har Trump tatt forbehold.

– Det ser absolutt slik ut i øyeblikket, sa han på pressekonferansen mandag.

Likevel ønsker han mer bevis for å være helt sikker på hvem som sendte angrepsdroner mot et oljefelt og verdens største oljeprosesseringsanlegg i Saudi-Arabia.

Houthi-opprørerne i Jemen har sagt at det var de som sto bak droneangrepene – noe verken Saudi-Arabia eller USA uten videre stoler på.

Regjeringen i Iran har avvist Mike Pompeos anklager og beskrevet dem som uforståelige og meningsløse. Samtidig har Irans president Hassan Rouhani slått fast at befolkningen i Jemen har rett til å forsvare seg.

Siden 2015 har Houthi-opprørerne i Jemen kjempet mot en koalisjon ledet av Saudi-Arabia i en krig som FN kaller verdens verste humanitære krise. I likhet med iranerne er Houthiene sjiamuslimer, og Iran mistenkes for å forsyne dem med våpen.

– Alvorlig feilgrep

I USA er ikke bare Trump, men også flere kongresspolitikere skeptiske til en ny krig i Midtøsten.

– USA må ikke starte en offensiv krig mot Iran uten godkjenning av Kongressen, skriver demokraten Ro Khanna på Twitter.

– Houthiene er IKKE Iran. Vi kan ikke la et nytt bedrag før til krig i Midtøsten, legger han til.

Senator Mitt Romney, som tilhører Det republikanske partiet, påpeker at USA selger våpen til Saudi-Arabia. Han mener Saudi-Arabia derfor bør være i stand til å forsvare seg selv.

– Direkte inngripen fra USAs militære som svar på Irans angrep på Saudi-Arabias olje-infrastruktur vil være et alvorlig feilgrep, skriver Romney på Twitter.

Avisa Washington Post har snakket med ikke navngitte kilder i USAs forsvarsdepartement som også advarer mot en væpnet konflikt med Iran. Kildene minner om at det ikke var amerikanske anlegg som ble angrepet i helgen.

USA har minst 70.000 soldater og annet personell utplassert i Midtøsten og nærliggende områder, og Pentagon-kilder advarer om at de vil være sårbare hvis Iran går til motangrep etter et eventuelt amerikansk militært angrep.

(©NTB)