United Arab Emirates National Media Council via AP
United Arab Emirates National Media Council via AP

Kilde: Norge bistår i gransking av sabotasje mot oljetankere

Norge, USA og Frankrike skal delta i granskingen av sabotasjeangrepet mot fire oljetankere utenfor kysten av Emiratene.

Publisert

Norge, USA og Frankrike skal delta i granskingen av sabotasjeangrepet mot fire oljetankere utenfor kysten av Emiratene, opplyser en tjenestemann i landet.

Ifølge tjenestemannen, som vil være anonym, skal de tre landene bistå Emiratene og Saudi-Arabia i et forsøk på å finne ut hvordan de fire oljetankerne ble påført skader i skroget og hvem som sto bak sabotasjen.

Den norskregistrerte oljetankeren Andrea Victory, de to saudiarabiske oljetankerne Al Marzoqah og Amjad, samt tankskipet A. Michel registrert i emiratet Sharjah ble alle utsatt for sabotasje søndag, tilsynelatende av sprengladninger.

Andrea Victory er 14 år gammel og på drøyt 47.000 dødvekttonn, og bilder av skipet viser et hull i akterenden.

De fire oljetankerne befant seg utenfor kysten av havnebyen Fujairah i Emiratene da sabotasjen fant sted.

Bistår

Det er ikke kjent om norske etterforskere har reist, eller skal reise til Emiratene, eller om Norge bistår på annet vis.

Det norske rederiet Thome Ship Management, som eier Andrea Victory, opplyste mandag at de bisto lokale myndigheter i granskingen av hendelsen.

Ingen av de fire tankskipene er i fare for å synke, og det er heller ikke meldt om skader blant mannskapet eller fare for utslipp.

Anklager Iran

Verken Thome Ship Management, Saudi-Arabia eller Emiratene har antydet hvordan sabotasjen fant sted, men anonyme amerikanske tjenestemenn har anklaget Iran eller noen som opererer på vegne av Iran for å stå bak.

Iran avviser at landet har noe med hendelsene å gjøre og har krevd uavhengig gransking.

– Vi har tidligere spådd at noe slikt kom til å skje i et forsøk på å skape spenninger i regionen, sa landets utenriksminister Javad Zarif tirsdag.

(©NTB)