Japan må stanse import av olje fra Iran etter press fra USA

Ressursfattige Japan er avhengig av råoljeimport fra hele Midtøsten.

Ifølge japanske medier forbereder landets største oljegrossister seg på stans i råoljeimporten fra Iran i oktober, på grunn av USAs sanksjoner.

Det er blant annet nyhetsbyrået Jiji og lokale medier som melder at Japan har forsøkt å få på plass en ordning for å få fortsette å importere råolje fra Iran, men at dette ikke ser ut til å lykkes.

President Donald Trump trakk i mai USA ut av atomavtalen med Iran, og i august iverksatte USA sanksjoner som skal forhindre at andre land handler varer med Iran. I første omgang gjaldt det varer som tepper, gull og nøtter. I andre fase av disse sanksjonene vil Irans olje- og bankindustri rammes. Sanksjonene gjeninnføres 5. november.

En talsperson for handelsmyndighetene i Japan bekreftet mandag at et unntak for Japan har vært tema i samtaler med USA, men ønsket ikke å gi ytterligere kommentar.

Oljeimportører ønsker ikke å kommentere opplysningene.

Ressursfattige Japan er avhengig av råoljeimport fra hele Midtøsten for å dekke sine behov. Iran sto imidlertid kun for 5,3 prosent av landets totale råoljeimport i fjor.

(©NTB)