FNs klimakonferanse åpner i Polen

– Nå skal man klargjøre hva Parisavtalen egentlig er for noe.

FNs klimakonferanse COP24 starter i den polske byen Katowice i dag. Delegater fra om lag 200 land skal være til stede.

Forhandlerne som samles i Katowice skal prøve å få på plass et regelverk for gjennomføringen av Parisavtalen.

Regelverket blir sett på som svært viktig for å sikre at klimaavtalen blir effektiv. Avtalen inneholder flere overordnede ambisjoner, men færre konkrete detaljer om hvordan målsettingene skal iverksettes.

– Nå skal man klargjøre hva Parisavtalen egentlig er for noe. Regelboken avgjør hvor ambisiøs avtalen blir, sa miljøforsker Mathias Fridahl til nyhetsbyrået TT før helgen.

Samtalene i Katowice varer i nesten to uker fram til 14. desember.

I forkant av klimakonferansen oppfordret FN-sjef António Guterres verdensledere til å trappe opp innsatsen for å nå målene i Parisavtalen.

Guterres, som selv skal være til stede på konferansen, oppfordret før helgen verdensledere til å vise ambisjoner og lederskap for å møte klimautfordringene verden står overfor.

– Lederskap er å forstå at Parisavtalen er det aller viktigste målet, sa Guterres.

Parisavtalen ble vedtatt 12. desember 2015. Formålet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Men disse målsettingene forutsetter raske kutt i klimautslippene. Innsatsen må tredobles hvis Paris-målene skal nås, har FNs miljøprogram UNEP advart i en fersk rapport.

(©NTB)