Vindmøller i Middelgrundens Vindmøllepark i Øresund utenfor København. Øresundbrua i bakgrunnen. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix
Vindmøller i Middelgrundens Vindmøllepark i Øresund utenfor København. Øresundbrua i bakgrunnen. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix

Equinor tapte kamp om havvindprosjekt i USA

I stedet ble det besluttet fredag at danskene får lisensen, som er den desidert største i USA så langt.

Publisert Sist oppdatert

Equinor måtte se seg slått av danske Ørsted i en anbudskonkurranse om å bygge USAs største havvindpark.

Det norske energiselskapet hadde lagt inn anbud om å bygge ut en vindpark med en kapasitet på 1.100 megawatt (MW) i et havområde selskapet leaser utenfor delstaten New Jersey, skriver Teknisk Ukeblad.

I stedet ble det besluttet fredag at danskene får lisensen, som er den desidert største i USA så langt. Ørsted, som er verdensledende på havvind, kjøpte i fjor amerikanske Deepwater Wind, som har vunnet flere anbud i USA. Deepwater har blant annet bygget landets første havvindpark, Block Island.

Equinor har to lisenser for utbygging av havvind i USA, og er med i konkurransen om å bygge ut en park på 800 MW utenfor New York.

Energidepartementet i USA mener det kan bli bygget ut 22 gigawatt (22.000 MW) med havvind innen 2030. Bare i delstaten Massachusetts er det planer om utbygging av 9 gigawatt.

Til sammenligning er Norges største vindkraftanlegg, Roan vindpark i Trøndelag, på 256 megawatt.