Elvestuen: – Innholdet i Svalbard-rapporten er dramatisk

– For å unngå så stor temperaturøkning, må vi og verden kutte utslippene så raskt som mulig.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener innholdet i den ferske rapporten om konsekvensene av globale klimautslipp på Svalbard er dramatisk.

– Innholdet i rapporten er dramatisk. For å unngå så stor temperaturøkning, må vi og verden kutte utslippene så raskt som mulig, sier Elvestuen.

Forskerne bak Svalbard-rapporten sier at global oppvarming vil føre til stadig mer nedbør, stadig flere skred, flommer og tinende permafrost på Svalbard fram mot år 2100. I tillegg går oppvarmingen i Arktis omtrent dobbelt så fort som på resten kloden, der Svalbard ligger i et område med raskere oppvarming enn resten av Arktis.

– Rapporten viser hva som vil skje hvis vi fortsetter som nå, men det er fortsatt mulig å hindre at endringene blir så store. I løpet av noen tiår må vi kutte utslippene til null, i alle lokalsamfunn i Norge og globalt, sier Elvestuen.

– Vi opplever allerede resultater av klimaendringene på Svalbard med økt rasfare i Longyearbyen, setningsskader på bygninger i Ny-Ålesund, endringer i permafrosten og skader på kulturminner som følge av erosjon og råte.

Han mener rapporten viser den dramatiske forskjellen mellom høye og lave utslipp i årene framover. Derfor vil det ifølge Elvestuen være viktig for Norge å ligge i front, samt drive fram løsninger og ta internasjonalt ansvar.

(©NTB)