Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Elvestuen i klimasamtaler med mål om økte ambisjoner

Elvestuen deltar søndag og mandag sammen med ministre fra 25 land i klimasamtaler i Berlin.

Publisert

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) er i samtaler om hvordan man skal drive fram forsterkede målsettinger og fremdrift fram mot neste klimatoppmøte.

Elvestuen deltar søndag og mandag sammen med ministre fra 25 land i klimasamtaler i Berlin, der målet er å øke ambisjonene i forkant av klimatoppmøtet i Chile i november.

Målet er å konkretisere hva som må til for at klimatoppmøtet kan bli et vendepunkt i iverksettelsen av Parisavtalen.

Arbeider med koordinering

– Vi har i dag diskutert hvordan vi skal drive fram forsterkede målsettinger og andre initiativer fram mot generalsekretærens høynivåmøte i september, og særlig fram mot neste klimatoppmøte i Chile. Det har handlet om hvordan vi skal opptre for å skape framdrift og forsterkning av arbeidet, sier Elvestuen til NTB om samtalene søndag.

Under samtalene har blant annet krav om rapportering av utslippskutt, internasjonalt samarbeid og hvordan man skal mobilisere til økt klimainnsats stått på dagsordenen.

Samtalene, som går under navnet Petersberg-dialogen, fortsetter mandag, og da vil det ifølge Elvestuen handle om hvordan man sammen skal koordinere arbeidet best mulig fram mot klimatoppmøtet.

– Jobber kontinuerlig

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide utfordret torsdag regjeringen på å bruke de tysk-norske forbindelsene til å overbevise tyske myndigheter om å velge riktig side av historien i klimaspørsmålet.

Utfordringen kom på bakgrunn av at en gruppe på ni EU-land, inkludert våre naboland Sverige og Danmark, har tatt initiativ til en betydelig skjerping av EUs klimamål. Landenes hovedkrav er at EU må gå inn for klimanøytralitet innen 2050. Angela Merkel sa torsdag kveld at Tyskland fortsatt har behov for å reflektere over saken.

På spørsmål om Elvestuen har snakket med tyske myndigheter om saken, svarer han følgende:

– Regjeringen jobber kontinuerlig, noe som ligger fastsatt i regjeringsplattformen. Så vi følger opp, og vi mener og er for at EU hever sin klimareduksjon til 55 prosent. Vi benytter de mulighetene vi har både mot Tyskland og innenfor EU.

– Alle må nå forsterke sine mål under Parisavtalen. Jeg har allerede signalisert at Norges 2030-mål vil forsterkes og at vi nå jobber med å få det på plass innen fristen i 2020, sier Elvestuen.

(©NTB)