Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ap og Fellesforbundet signerte avtale om industripolitisk samarbeid

Undertegner samarbeidsavtale etter sterke reaksjoner etter Aps til konsekvensutredning av LoVeSe.

Publisert

Etter sterke reaksjoner i Fellesforbundet på Aps nei til konsekvensutredning av LoVeSe røyker de to nå fredspipe og underskriver en samarbeidsavtale.

Avtalen om et industripolitisk samarbeid innebærer at det skal etableres et råd som består av Ap-ledelsen, ledelsen i Fellesforbundet, AUF, i tillegg til lokale representanter og tillitsvalgte. Samarbeidsrådet skal arrangere en felles årlig industrikonferanse.

Arbeiderpartiet vedtok på sitt landsmøte i april å ikke gå inn for konsekvensutredning av oljeområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja. Vedtaket innebærer imidlertid ikke varig vern.

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet uttalte at han var «jævla skuffa» over at Ap la bort oljekompromisset fra 2017. Han sa at vedtaket var helt unødvendig, og at det gjør det vanskeligere for Fellesforbundets medlemmer og tillitsvalgte ute i bedriftene.

I avtaleteksten står det at de to partene har ulike roller å spille, og at det dermed kan være motsetninger mellom Aps politikk og Fellesforbundets faglige krav.

Videre står det i avtalen at gjennom å opprette et formelt samarbeidsorgan vil det være naturlig at de to organisasjonene tar opp politiske diskusjoner og interesser.

– Politikken har makt både til å bidra til omstilling som skader arbeidsplasser, og til omstilling som sikrer arbeidsplasser. Samarbeid mellom politikken og fagbevegelse er avgjørende for at sistnevnte blir realiteten, heter det.

(©NTB)