Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Ap-ordfører stiller vindmølle-krav

– Hvert område må selvsagt vurderes hver for seg, men vi er generelt skeptisk til vindmøller på land.

Publisert

Hver enkelt kommune må selv få lov til å sette ned foten for vindmøller på land, mener Bergen-ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

Denne uken presenterte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft. I forslaget peker NVE ut 13 områder i Norge som de mest egnede for utbygging av vindkraft på land.

– Hvert område må selvsagt vurderes hver for seg, men vi er generelt skeptisk til vindmøller på land. Og kommunene må ha muligheten til å si nei, sier Persen til NTB.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og flere kommuner har reagert negativt. Flere av de 13 områdene som er utpekt av NVE ligger i det nye fylket Vestland, som opprettes 1. januar 2020. Under helgens landsmøte skal Ap vedta ny distriktspolitikk, og Vestland Ap har lagt inn forslag om at utbygging av vindkraft i hovedsak skal skje til havs.

– Vestlandet har mye sårbar natur som vi må ta vare på, og derfor vil vi heller bygge vindmøller til havs. Der kan vi bruke kompetanse fra olje- og gassektoren. Havvindmøller vil gi nye arbeidsplasser og grunnlag for del-elektrifisering av norsk sokkel og reduksjon av CO2-utslipp, sier Persen.

– Kommune-veto er å gå for langt

Ap-leder Jonas Gahr Støre er enig i at kommunene må være involvert i beslutningsprosessen, men mener imidlertid at de ikke skal ha det siste ordet.

– Jeg mener kommunene må ha et ord med i laget når det bygges vindkraft på land, men noen veto tror jeg er å gå for langt, sier Støre.

Han legger til at han ser utfordringene med å bygge vindkraft på land i kontroversielle naturområder, når det likevel skal satses på vindkraft til havs i fremtiden.

– Det er jo vurderinger som man må gjøre. Det man bygger til havs vil jo i mange sammenhenger være knyttet til sokkelen, og mye av det vil være perspektiver om eksport. Men vind på land kommer vi også til å ha, og det har vi i deler av Norge. Også er vi nødt til å fatte de beslutningene på en klok måte, også med god involvering av kommunene, sier han.

Skal vedta ny distriktspolitikk

Arbeiderpartiets svake valg høsten 2017 skyldtes i stor grad at velgerne i distriktsfylkene sviktet partiet, skriver Nationen. Derfor har partiet utpekt et eget distriktsutvalg som har satt sammen et dokument som legges fram under landsmøtet.

Vestland Ap har fremmet 25 nye forslag til distriktspolitikk, blant annet å doble investeringsstøtten i landbruket.

Fylkespartiet vil også gå inn for at «en langt større del» av oppdrettsfisk skal bearbeides i Norge, for å skape flere arbeidsplasser. Det foreslås også å etablere en fullverdig erstatningsordning for gjeldssanering og opprydding når pelsdyrnæringen avvikles.

Vestland Ap har i forkant av landsmøtet gått ut med et krav om tydelig distriktspolitikk av landsmøtet.

– Vi er opptatt av at folk skal kunne bo og leve gode liv i hele Vestland. For oss er det særlig viktig med videregående skoler i hele det langstrakte fylket vårt. Det bidrar til lokal verdiskaping, læreplasser der folk bor og flere arbeidsplasser. Den største trusselen mot dette er høyresidens privatskoler og sentraliseringsiver, sier Persen.

(©NTB)