Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Vindmøller på omtaletoppen i april

– Motsetningene mellom miljøvern og naturvern gjør vindkraft til et betent tema.

Publisert

Klimastreik og svenske Greta Thunberg (16) var blant de mest omtalte sakene i norske medier forrige måned. Helt på topp var den betente debatten om vindkraft.

Etter to års arbeid kom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) 1. april med sin dels etterlengtede og dels fryktede rammeplan for norsk vindkraft, der de pekte ut 13 områder i Norge som egner seg for utbygging av vindmøller.

Siden da har norske medier laget nærmere 6.000 oppslag om vindkraft, viser en undersøkelse fra analyse- og medieovervåkningsselskapet Retriever. Det er omtrent på nivå med omtalen av vindkraft i hele 2018 sett under ett.

– Motsetningene mellom miljøvern og naturvern gjør vindkraft til et betent tema, noe vi også ser i vår analyse. Her møter ønsket om fornybar energi, ønsket om å bevare natur. Sistnevnte genererer spesielt mye debatt og medieomtale i lokal- og regionaviser, sier Retrievers analysesjef Guro Lindebjerg.

Miljøvern var et annet tema som trengte seg inn på topp fem-lista over mest omtalte saker i april. Så langt i 2019 er begrepet «klimasteik» brukt i nesten 2.500 medieoppslag, og Greta Thunberg omtalt i nesten like mange.

Det er mer omtale enn hva partilederne for noen av Norges partier fikk i samme periode.

– Som medieanalytikere gjør vi utallige analyser av talspersoner og budskapsformidling, men det er sjeldent vi ser en talsperson som snakker så godt, både for sin sak, og i dette tilfellet for sin generasjon, sier Lindebjerg.

I sportsverdenen var det to norske navn som dominerte: Manchester United-trener Ole Gunnar Solskjær, og Rosenborg-trener Erik Horneland. Begge hadde det svært tøft i april.

(©NTB)