Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Hærverk på anleggsplass ved vindkraftutbygging på Frøya

En gravemaskin er blitt smurt inn med avføring på byggeområdet for vindkraftutbyggingen på Frøya. Skadeverket vil bli politianmeldt, sier politiet.

Publisert Sist oppdatert

OPPDATERT: Saken er oppdatert.

En gravemaskin er blitt utsatt for hærverk på byggeområdet for vindkraftutbyggingen på Frøya. Det er ikke kjent hvem som står bak.

Kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem, opplyser ifølge NRK at det blant annet skal ha blitt smurt avføring på inngangspartiet til gravemaskinen.

– Det er utført hærverk på anleggsplassen i løpet av natta. Inngjerdingen har blitt brutt flere ganger. Gravemaskinen er påført skader som gjør den ubrukelig, sier Eidem til kanalen.

Mandag startet byggearbeidet i området, og demonstrantene var på plass. Leder Eskil Sandvik for aksjonsgruppa «Nei til vindkraft på Frøya» tar avstand fra hærverket, men sier han forstår frustrasjonen.

– Jeg synes ikke noe om det. Vi har oppfordret folk til ikke å gjøre hærverk. Men jeg skjønner at folk er frustrert og sint. Hva enkeltpersoner gjør, har jeg ikke kontroll på, sier Sandvik.

Demonstranter som i lang tid har protestert mot utbyggingen, har satt opp leir rundt byggeområdet, og en vakt fra Securitas var på plass natt til torsdag for å passe på området. Politiet startet onsdag ettermiddag etterforskning av hærverket.

– Det er utført skadeverk som medfører forsinkelser i arbeidet. Jeg kommer ikke til å gå i detaljer bortsett fra at det har skjedd et skadeverk. Dette vil bli anmeldt. Alle uønskede hendelser og hindringer i arbeidet er straffbart, sier innsatsleder Torgeir Elstad i Trøndelag politidistrikt.

I løpet av natt til onsdag hadde demonstranter også satt ut over 1.200 norske flagg i området rundt byggeplassen.

I slutten av mars sendte NVE ut en plan for vindkraft på land på høring. I planen defineres 13 områder som egnet for vindkraft, som berører i alt 98 kommuner. Både på Frøya, Sørmarkfjellet og Stokkfjellet har det vært kraftig motstand mot planene om bygging av større vindkraftanlegg.

(©NTB)