Britain Northern Ireland Shipyard. Foto: Liam McBurney/PA via AP
Britain Northern Ireland Shipyard. Foto: Liam McBurney/PA via AP

Norskeid verft i Belfast satt under administrasjon

Eieren, riggselskapet Dolphin Drilling, tidligere Fred Olsen Energy, begjærte seg selv konkurs i slutten av juni.

Publisert

Det norskeide skipsverftet Harland and Wolff i Belfast, som en gang var verdens største, er insolvent og formelt satt under administrasjon.

Eieren, riggselskapet Dolphin Drilling, tidligere Fred Olsen Energy, begjærte seg selv konkurs i slutten av juni.

På grunn av eiernes finansielle problemer ble Harland and Wolff lagt ut for salg alt i fjor, men ingen kjøper har meldt seg.

Mandag kastet Harland and Wolff inn håndkleet og ble formelt satt under administrasjon av revisjons- og rådgivningsselskapet BDO Northern Irland Partners.

BDO opplyste tirsdag at de straks setter seg ned med eierne og de ansatte for å sikre nødvendig støtte i prosessen som nå innledes.

Stolt historie

Harland and Wolff ble grunnlagt i 1861 og var på begynnelsen av 1900-tallet verdens største skipsverft.

Verftet hadde på det meste 30.000 ansatte og bygde blant annet Titanic, som sank på jomfruferden over Atlanterhavet etter et ublidt møte med et isfjell i 1912.

Under andre verdenskrig bygde verftet rundt 150 marinefartøy, blant dem seks hangarskip, og ble et Storbritannias viktigste industriselskap.

Arbeiderne okkuperer

Harland and Wolff ble i 1977 overtatt av den britiske stat, som solgte det videre til Fred. Olsen Energy i 1989. Verftet hadde da rundt 3.000 ansatte, men siden har det gått jevnt nedover. I dag sysselsetter det rundt 125.

De ansattes fagforening krever at den britiske stat på nytt kommer på banen og overtar verftet, men lite tyder på at dette vil skje.

– Krisen er når alt kommer til alt et kommersielt spørsmål, heter det ifølge BBC fra Downing Street.

Arbeiderne har den siste uka okkupert verftet, men mottok mandag permitteringsvarsel

– Vi blir her til vi seirer, sier Susan Fitzgerald, som representerer fagforbundet Unite.

Vil kjempe

Fagforeningenes ledere anklager den konservative regjeringen og statsminister Boris Johnson for å vise manglende forståelse for viktigheten av å redde arbeidsplasser.

– Framtiden til Harland and Wolff er mer enn et «kommersielt spørsmål» som statsministeren bare kan stå og se på uten å gjøre noe med, sier Michael Mulholland i forbundet GMB.

– Men vi vil ikke gi opp dette berømte verftet. Næringen vil fortsette, og kampen vår vil fortsette, sier han.

De siste årene er verftet blitt mer allsidig og har jobbet med alt fra ettermontering av cruiseskip til vindkraftprosjekter.

(©NTB)