Sveinung Rotevatn, leder av Venstres programkomité, presenterte torsdag førsteutkastet til stortingsvalgprogram for 2021–2025.
Sveinung Rotevatn, leder av Venstres programkomité, presenterte torsdag førsteutkastet til stortingsvalgprogram for 2021–2025.

- Det er lurt for olje- og gassnæringen å omstille seg raskere enn den har gjort til nå

Venstre har lagt frem utkast til nytt partiprogram.

Publisert

Debatten er allerede i gang i Venstre, etter forslag fra programkomiteen om å gjeninnføre arveavgift. Men partiet er mer samlet i troen på kunnskap foran olje.

- Kunnskap er faktisk svaret på alt. Det er så enkelt, men også så vanskelig, sier leder Sveinung Rotevatn i Venstres programkomité til NTB.

Torsdag la han fram førsteutkastet til nytt partiprogram, hvor det blant annet foreslås å gjeninnføre arveavgift, å stanse leting etter olje og gass, fjerne leterefusjonsordningen for oljenæringen og heller satse offensivt på klima og kunnskap.

- Uansett hvilket problem du ønsker å løse, enten det er klimagassutslipp, covid-19 eller sosial ulikhet, så er kunnskap svaret. Derfor bruker vi mye plass i programmet på nettopp å styrke utdanningssystemet vårt, sier Rotevatn.

Grillpølse-sammenligning

Han ønsker å bruke kunnskap til å omstille oljenæringen til nye muligheter innen flytende havvind, hydrogen og grønn skipsfart.

- Den viktigste kapitalen i Norge er ikke olje og gass, vannkraft eller industri. Den viktigste kapitalen vi har, det er folk. Jo mer de kan, jo større muligheter de får til å nå sitt potensial i livet og velge den yrkesveien de ønsker, jo mer kommer Norge til å lykkes.

- Hva tror du folk i oljebransjen vil synes om dette programutkastet?

- Hvis Venstre foreslo å begrense muligheten til å selge grillpølser, ville nok folk i grillpølsebransjen vært skeptisk til det. Men jeg tror det er lurt, også for olje- og gassnæringen, å omstille seg raskere enn den har gjort til nå, sier Rotevatn.

- Mer penger til vanlige folk

Dersom politikken i programutkastet ble vedtatt, tror komitélederen at folk flest ville få merke at de blir mer sett, får mer frihet og mer tillit fra politikerne.

Dette forklarer han slik:

- Det gjelder på alt fra hvilke fag du kan velge på skolen til hvilken dag i uken du har lyst å handle mat, du får litt mer tillit. Så ville du selvfølgelig fått merke at det lønner seg å ta miljøvennlige valg, for eksempel ved å kjøpe en nullutslippsbil i stedet fossilbil. I tillegg vil du sitte igjen med litt mer penger etter å ha betalt skatt hver måned.

Skattedebatt

Akkurat når det gjelder skatt, foreslår programkomiteen en rekke grep som Rotevatn tror det kan bli diskusjoner om i partiet. Blant annet vil de fjerne skattefradraget på boliglånsrenter, de vil gjeninnføre arveavgiften og de vil innføre et eget klimaskattefradrag.

Ifølge komitélederen er debatten allerede i friskt i gang på interne forum.

- Vi må passe på at vi finner balansen godt nok, slik at de av oss som har veldig sterk rygg, kan bidra med litt mer, samtidig som det brede laget av befolkningen, de som går på jobb hver dag, og ikke minst de som har lav inntekt, kommer bedre ut enn i dag. Det skal vi få til!

Programkomiteen står samlet om forslagene, det er ingen dissenser i førsteutkastet. Nytt av året er også at komiteen har fattet seg i korthet. Programutkastet er på 48 sider, noe Rotevatn hevder er det korteste siden 1985. Til sammenligning var forrige partiprogram på 196 sider.

- Dette gjør programmet enklere å lese for velgerne, sier han.

(©NTB)