Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Senterpartiet avviser regjeringsallianse med MDG

Noe regjeringssamarbeid med Miljøpartiet De Grønne (MDG) kommer ikke på tale, slår Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast. LO er mer splittet.

Publisert

Noe regjeringssamarbeid med Miljøpartiet De Grønne (MDG) kommer ikke på tale, slår Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast. LO er mer splittet.

Flere sentrale Arbeiderparti-politikere, blant dem Raymond Johansen, Espen Barth Eide og tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen, har allerede luftet tanken på å innlemme MDG i en allianse for å sikre regjeringsmakt i 2021. Men da må Ap velge mellom Sp og MDG, sier Vedum til Dagens Næringsliv.

– Så lenge MDG mener det de mener, kan vi ikke sitte i regjering med MDG. Det samme sa vi før valget i 2017. Vi ønsker en regjering basert på Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier han.

– Ulike mål

Vedum understreker imidlertid at partiet ennå ikke har diskutert regjeringsmuligheten.

– Det gjør vi ikke før landsmøtet i 2021. Men det vil jo være det samme. Vi ser i mange saker at vi rett og slett har ulike mål. Vi mener en del av grepene de tar til orde for, vil virke sterkt sentraliserende, sier Vedum.

På spørsmål om det betyr at Ap må velge mellom Sp og MDG, svarer han:

– Jeg tror ikke det kommer til å bli noen problemstilling når det kommer til stykket.

Også LO-topp Jørn Eggum, som leder Fellesforbundet, mener det er utenkelig med et regjeringssamarbeid mellom Ap og MDG.

– Uforenlig

– Vi kan ikke forene de interessene som MDG står for i veldig mye av næringspolitikken. Vi skal utvikle olje- og petroleumsnæringen og ikke avvikle den som MDG vil. Det går ikke, sier Eggum til Aftenposten.

Eggum representerer 160.000 medlemmer i blant annet industrien og olje- og gassektoren. Han er også medlem av Aps sentralstyre.

Mette Nord, som leder LOs største forbund Fagforbundet, er imidlertid mer åpen når det gjelder et samarbeid med MDG.

– Dette tror jeg vi skal ta i en større sammenheng og verken utelukke eller bekrefte nå. Det som er viktig, er å få tilslutning til en politikk som skal gjennomføres. Det må være det som styrer de alliansepartnerne man har, sier hun til avisa.

(©NTB)