Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Grande vil rendyrke liberal, grønn profil

– Vi må se på den politiske profilen vår.

Publisert

Etter et av Venstres dårligste lokalvalg sitter partiledelsen i møter for å finne ut hva som gikk galt. Partilederen vil rendyrke en liberal og grønn profil.

Klokka 15 tirsdag samlet sentralstyret seg på Venstres hus i Oslo. Partiet fikk 3,8 prosent av stemmene i mandagens kommunevalg, men leder Trine Skei Grande velger å fokusere på at partiet løftet seg i valgkampen fra enda lavere målinger.

– Det betyr ikke at vi skal være fornøyd med resultatet, for det er langt unna det jeg mener er rett, sier hun til NTB.

– Vi må se på den politiske profilen vår. Jeg tror vi må bre den ut og bli et mye mer klassisk, liberalt parti.

– Hvorfor har ikke Venstre klart å fange opp klimaopprøret som har oppstått?

– Vi er ikke et ensaksparti, men et liberalt, grønt parti. Og vi må bli dyktigere til å vise fram hva tilleggsverdien av det er. Så ser vi at vi gjør det kjempebra blant barn og unge og dem under 30 år, som ikke har så stor tilbøyelighet til å stemme.

Tok oppgjør

I TV-debatten valgnatten sa Grande at «det vokser fram proteksjonistiske partier, énsakspartier, et kommunistisk parti som kommer over det liberale. Vi ser en framvekst av en EØS-motstand som vi har sett speilbilder av i en del andre land også».

– Hva kan Venstre gjøre med det?

– Noen må faktisk aktivt snakke mot det. Noen må løfte stemmen mot det som nå skjer. Jeg synes det er utrolig at vi skal bale med et kommunistisk parti som er like stort som Venstre i et lokalvalg. Det hører ikke denne tiden til, men det er veldig mye av de europeiske trendene vi ser slår inn i Norge nå, på alle parametere.

Rødt på ytre venstre fløy i norsk politikk fikk støtte fra 3,8 prosent av velgerne i kommunevalget.

Viser til valgkomiteen

Venstre har slitt tungt på meningsmålingene etter at partiet gikk inn i regjeringen i januar i fjor. Målt mot målinger ned på 3- og også 2-tallet, gikk ikke valget riktig så dårlig som fryktet.

– Det har vært mye snakk og styr i Venstre om din rolle og posisjon, er du forberedt på en ny diskusjon om dette nå?

– Nei, nå tror jeg vi er et parti som har lært hva denne valgkampen har gitt oss. Når vi jobber sammen, så får vi til veldig gode resultater. Så er det en valgkomité som skal gjøre jobben sin. Jeg er klar til å stå på.

– Det er ikke behov for fornyelse i partiledelsen?

– Det overlater jeg til valgkomiteen å vurdere.

Grande har vært Venstres leder siden 2010, mens nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik har hatt sine verv siden henholdsvis 2008 og 2012.

(©NTB)