Stureterminalen. Foto: Google Earth
Stureterminalen. Foto: Google Earth

Røykutvikling fra oljetanker – Stureterminalen evakuert

Det er meldt om røykutvikling fra maskinrommet på skipet Dubai Harmony som ligger til kai ved Stureterminalen i Øygarden.

Publisert Sist oppdatert

De første meldingene om saken kom klokken 10.59.

Stureterminalen

  • Olje- og gassterminal og viktig utskipningshavn for råolje og LPG (flytende på petroleumsgass) på Alvøyna i Øygarden kommune i Hordaland.
  • Har to kaianlegg som kan motta oljetankere på opp til 300.000 dødvekttonn (dwt), fem råoljekaverner (hulrom i fjell) med en kapasitet på en million kubikkmeter, en LPG-kaverne på 60.000 kubikkmeter og en ballastvannkaverne på 200.000 kubikkmeter.
  • Terminalen mottar råolje fra Oseberg-området gjennom Oseberg Transport System (OTS) via en 115 kilometer lang oljerørledning fra Oseberg Feltsenter, samt råolje fra Grane-feltet gjennom Grane Oil Pipeline (GOP) via en 212 kilometer lang oljerørledning. Svalin-feltet ble koblet på Grane-røret i 2014. Fra slutten av 2015 er det transportert råolje fra Edvard Grieg-feltet til Sture via GOP, og fra 2016 er også Ivar Aasen-feltet koblet på samme rørledning med mer olje til Sture.
  • Årlig anløper 150–160 tankskip terminalen.

Kilder: Equinor, Wikipedia

– Det er meldt om flammer og røyk fra maskinrommet, men det skal være en viss grad av kontroll over situasjonen, sier operasjonsleder Bjarte Rebnord i Vest politidistrikt til NTB klokken 11.50 fredag.

Han forteller at det er 23 mann om bord og de bistår i slokkearbeidet.

– Terminalen er nedstengt og det er kun nøkkelpersonell igjen. Til sammen 106 personer er evakuert, sier operasjonslederen.

Brannvesenet i Øygarden er kommet fram til Stureterminalen.

– Vi vet at det er røykutvikling i en båt som er 250 meter lang. Det er folk om bord, sier avdelingsleder Arne Pettersen ved 110-sentralen til Bergens Tidende.

– Det er meldt om røykutvikling i oljetankeren Dubai Harmony. Det er fortsatt mannskap om bord. De holder på med slokking sammen med brannvesenet, opplyser Vest politidistrikt.