Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Strømbrudd og togtrøbbel som følge av lynnedslag

Lynnedslag førte til strømbrudd i Rogaland, og på Østlandet har tordenvær skapt trøbbel for togtrafikken.

Publisert

Det har vært to strømbrudd i Ryfylke i Rogaland torsdag formiddag grunnet lynaktivitet. Rundt 1.000 kunder på Finnøy og Ombo mistet strømmen i en kort periode, ifølge NRK.

Drammenbanen ble en tid stengt for enkelte lokaltog mellom Sandvika og Asker på grunn av signalproblemer etter tordenvær. Ved 12.30-tiden var det åpnet for normal trafikk, men fortsatt forsinkelser.

På Sørlandsbanen skapte tordenvær forsinkelser mellom Marnardal og Snartemo.

16.000 lynnedslag

Natt til torsdag var det en rekke lynnedslag i Nordsjøen og over Øst- og Sørlandet.

– Det har vært rundt 16.000 lyn de første timene i dag, sa vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NRK torsdag formiddag.

Og mer skal det blir. Det ventes svært mye lyn og torden i løpet av dagen, varsler meteorologene.

Det er dessuten meldt om høye temperaturer flere steder i landet torsdag. Klokken 12 var Østfold varmest i landet, med 29 grader målt på Hvaler.

Verst på Østlandet og Telemark

Tidligere torsdag varslet meteorologene at Østlandet og Telemark vil få det verste uværet, med svært kraftige regnbyger.

Det ventes kraftige byger i store deler av Sør-Norge. Fra torsdag ettermiddag til fredag morgen ventes lokalt svært kraftige regn- eller haglbyger med torden på Østlandet og i Telemark. Det kan komme over 25 millimeter nedbør per time, ifølge meteorologene.

Farenivået er satt til oransje nivå.

Flomfare flere steder

I Agder, Rogaland og Hordaland er det farevarsel på gult nivå for torsdag ettermiddag.

I Rogaland og Hordaland kan det komme over 15 millimeter regn på én time, mens det i Agder kan komme mellom 15 og 20 millimeter.

Både på Øst- og Sørlandet er det flomfare. Torsdag ser det ut til at området mellom Oslofjorden og Mjøsa er mest utsatt, men prognosene er fortsatt usikre, ifølge meteorologene.

Kraftig snøsmelting

På grunn av de høye temperaturene ventes det dessuten kraftig snøsmelting i fjellområder som fortsatt har snø, noe som bidrar til faren for oversvømmelser.

Også Trøndelag kan vente seg uvær, men ikke før sent fredag formiddag. Det ventes lokalt kraftige byger med torden, med over 10 millimeter nedbør på én time.

(©NTB)