Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rødt vil sikre at ekstra bostøtte til strømutgifter ikke trekkes fra andre ytelser

- Dette er hårreisende usosial.

Publisert

Rødt ber regjeringen sikre at ekstra utbetaling til bostøttemottakere for å dekke strømutgifter ikke skal trekkes fra andre ytelser utbetalt av kommunene.

Etter en vinter med rekordhøye strømpriser besluttet regjeringen i mars å gi minst 2.950 kroner ekstra til dem som mottar bostøtte. Det var en engangsutbetaling for dem som mottok bostøtte i februar, og den ble administrert av Husbanken.

– Vi ser at høye strømpriser særlig rammer familier med dårlig råd. Bostøtten er et målrettet tiltak og det viktigste boligsosiale tiltaket vi har, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB da regjeringen offentliggjorde tiltaket.

Tiltaket omfattet rundt 90.000 husstander og ville koste staten 274 millioner kroner.

Ikke til andre ytelser

Trass i at tiltaket ga ekstra støtte for å dekke høye strømutgifter, kan det enkelte steder virke som at den ekstra støtten trekkes fra andre stønader fra kommunene. Årsaken er at engangsutbetalingen regnes som inntekt i beregningsgrunnlaget for sosialhjelp.

– Da Rødt allerede i januar foreslo ekstra utbetaling av bostøtte på grunn av de høye strømprisene, var det ment som et strakstiltak for dem med dårligst råd. Nå blir vi kontaktet av flere som har fått beskjed om at tilskuddet til å dekke høye strømutgifter trekkes fra andre stønader i kommuner rundt i landet, inkludert Trondheim, Oslo og Horten. Dette rammer i all hovedsak dem som mottar sosialhjelp. Dette er hårreisende usosialt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

Partiet vil derfor fremme et forslag i Stortinget torsdag der regjeringen bes om «å sikre at ekstra utbetaling av bostøtte for å dekke høye strømutgifter ikke skal gå til fratrekk på andre ytelser disse personene får utbetalt fra kommunene».

Ber regjeringen rydde opp

Moxnes mener regjeringen må rydde opp ettersom det ifølge ham ikke kan være slik at de som har aller minst, blir fratatt den ekstra støtten som skal dekke utgifter de faktisk har hatt.

– Et kutt på nesten 3.000 kroner på en måned, for enslige nesten halvparten av sosialhjelpen, vil skape umulige situasjoner for folk som står uten annen inntekt. Hvis ikke regjeringen umiddelbart tar grep, må Stortinget sikre handling, sier Moxnes.

(©NTB)