Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Regjeringen vil bruke 2,9 prosent av oljefondet

Regjeringen bruker 238 milliarder kroner av oljefondet – 7 milliarder mer enn det som ble foreslått i statsbudsjettet i fjor høst. – Overraskende, sier ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen øker uttaksprosenten både i forhold til statsbudsjettet for i år og i forhold til uttaksprosenten i fjorårets budsjett – til tross for at det går bedre i norsk økonomi nå enn siden oljeprisene stupte i 2014.

Nøkkeltall

Anslagene gitt i forslag til statsbudsjett i fjor høst satt i parentes.

* Foreslått oljepengebruk i 2019 (strukturelt oljekorrigert underskudd): 238,1 milliarder kroner (231,2)

Uttaksprosent fra oljefondet (Statens pensjonsfond utland): 2,9 (2,7)

* Budsjettets virkning på norsk økonomi (budsjettimpulsen): 0,5 (0,0)

* Veksten i sysselsettingen: Forventet opp 1,4 prosent i 2019 (1,3).

* Forventede ledighetstall i 2019 (AKU): 3,7 (3,7) prosent av arbeidsstyrken.

* Samlet verdiskapning i Fastlands-Norge (BNP Fastlands-Norge): Forventet prosentvis volumøkning: 2,7 (1,3) prosent neste år.

– Den høyere uttaksprosenten har blant annet sammenheng med at uroen i finansmarkedene i høst og vinter reduserte verdien av SPU, slik at fondet var omtrent 500 milliarder. kroner lavere ved årsskiftet enn anslått i budsjettet i fjor høst, skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

Den økte pengebruken bidrar til å gi budsjettet en offensiv vekstimpuls – hvordan den offentlige pengebruken bidrar til å skape fart i økonomien – på 0,5 prosent. Regjeringen venter at BNP for Fastlands-Norge skal vokse med 2,7 prosent i år og 2,5 prosent neste år. Det er høyere enn den langsiktige trenden.

Sjeføkonom Kjersti Haugland DNB Markets er overrasket over regjeringens økte pengebruk og det hun omtaler som «et enda mer romslig 2019-budsjett» enn statsbudsjettforslaget i fjor høst.

– Overraskende høy pengebruk og ekstra argument for Norges Bank til å heve renten videre! skriver hun på Twitter.