Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

DNBs sjeføkonom skuffet og overrasket over regjeringens oljepengebruk

– De har forsynt seg godt av oljepengene.

Publisert

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB mener regjeringen bruker oljepenger som om landet skulle vært i krise. - Den skyver regningen over på de unge, sier hun.

Haugland sier hun ble tatt på senga av at regjeringen i revidert budsjett foreslår å bruke 7 milliarder kroner mer fra oljefondet enn foreslått i høst – totalt 238,1 milliarder kroner.

– De har forsynt seg godt av oljepengene. Det er tydeligvis vært krevende å få de fire partiene i regjering til å bli enige, og her har det tydeligvis ikke blitt holdt godt nok igjen. Resultatet er blitt en utgiftsøkning fra et allerede veldig høyt nivå. Det er skuffende, sier Haugland til NTB.

Bruker kriseimpuls

Hun sier den foreslåtte oljepengebruken vil gi en påvirkning på norsk økonomi (budsjettimpuls) lik den som vanligvis kun brukes under store kriser, som under finanskrisen og oljekrisen. Budsjettimpulsen anslås i revidert til 0,5 prosent mot 0,0 prosent i statsbudsjettet i fjor høst.

– En slik budsjettimpuls bør være forbeholdt økonomiske nedturer, og det er det ikke nå, fastslår hun, og peker på at regjeringen selv anslår en større vekst i norsk økonomi enn den gjorde i fjor høst.

Haugland mener det kommende valget til høsten, og det faktum at tre av de fire regjeringspartiene sliter tungt på meningsmålingene, nok har påvirket den økte oljepengebruken.

Dramatisk for fremtiden

– På kort sikt vil dette fyre ytterligere opp norsk økonomi, som allerede går veldig godt. På lengre sikt vil det føre til at det økonomiske handlingsrommet blir mindre, og det i en situasjon hvor vi vil ha store utgifter til eldre og helse om bare noen få tiår, påpeker hun.

– Det er derfor vi ser at ungdomspartiene jevnt over hele linjen nå ber moderpartiene moderere seg og ikke bruke opp alt nå. Det hadde vært et godt tidspunkt å stramme inn nå, mener Haugland.

Hun sier avkastningen fra oljefondet ikke i fremtiden vil være store nok til å dekke opp for de økte utgiftene.

– Da må det enten kuttes kraftig i utgiftene eller skattenivået må økes mye. Det vil nok oppleves som svært dramatisk for fremtidens politikere, mener Haugland.

(©NTB)