Per Sanderud overleverte utredningen om skattlegging av vannkraftverkene til finansminister Siv Jensen. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Per Sanderud overleverte utredningen om skattlegging av vannkraftverkene til finansminister Siv Jensen. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Ekspertutvalg vil droppe kommunal skatt fra vannkraft

Et ekspertutvalg foreslår å avvikle ordninger som gir kommunene direkte skatteinntekter fra vannkraft.

Publisert

Det såkalte kraftskatteutvalget overleverte sin rapport til finansminister Siv Jensen (Frp) mandag formiddag.

Ekspertutvalget anbefaler å avvikle ordningene med konsesjonskraft og konsesjonsavgift. I tillegg mener utvalget at eiendomsskatten for vannkraftverk bør normaliseres. Inntektene fra disse ordningene går i dag direkte til kommunene.

Utvalget begrunner forslaget med at konsesjonskraft, konsesjonsavgift og eiendomsskatt har uheldige virkninger siden de ikke er basert på lønnsomhet i vannkraftverkene. Det svekker selskapenes insentiv til å investere.

En nøytral grunnrenteskatt vil derimot gi selskapene insentiv til å gjennomføre lønnsomme investeringer. Videre bør vannkraftselskaper betale ordinær selskapsskatt, akkurat som andre bedrifter, fastholder utvalget.

Utvalget mener samtidig at det er fullt mulig å fortsette å gi kommunene like mye av inntektene som før. Men inntektene må da omfordeles av staten.

Skal samlede offentlige inntekter holdes uendret fra dagens nivå, må grunnrenteskatten økes fra 37 til 39 prosent.

Jensen sier regjeringen er opptatt av at vannkraften også i framtida skal gi positive ringvirkninger for lokalsamfunnene.

– Slik jeg ser det, er det ingenting i utvalgets forslag som hindrer at kraftinntektene til kommuner og fylker opprettholdes, sier hun.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS