Foto: Saudi Press Agency via AP
Foto: Saudi Press Agency via AP

Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt

Halvparten av produksjonen som stanset opp som følge av angrepene mot oljeanlegg i Saudi-Arabia, er nå gjenopptatt, opplyser landets energiminister.

Publisert

Energiminister og prins Abdulaziz bin Salman presenterte opplysningene på en pressekonferanse i Jeddah tirsdag kveld.

Han opplyser samtidig at produksjonen til det statlige oljeselskapet Aramco er tilbake på samme nivå som før helgens angrep, takket være bruk av oljereserver.

Angrepene som rammet to oljeanlegg natt til lørdag, tvang Saudi-Arabia til å innstille over halvparten av sin oljeproduksjon. Dermed forsvant umiddelbart 5,7 millioner fat olje per dag fra verdensmarkedet. Det tilsvarer over 5 prosent av verdensproduksjonen. Bortfallet er det største noen gang og førte til en historisk økning i oljeprisen mandag.

Angrepene rammet oljeprosesseringsanlegget i Buqyaq, som er det største i sitt slag i verden, i tillegg til et oljefelt.

Prins Abdulaziz bin Salman sier tirsdag kveld at produksjonskapasiteten til Saudi-Arabia ventes å være oppe i 11 millioner fat per dag innen utgangen av september. Før helgens angrep var kapasiteten rundt 9,6 millioner oljefat daglig.

Houthi-militsen som Saudi-Arabia kriger mot i Jemen, har tatt på seg ansvaret for oljeangrepene. Amerikanske og saudiarabiske tjenestemenn har imidlertid sagt at de tror Iran sto bak angrepet, noe regjeringen i Teheran benekter.

(©NTB)