Petroleumstilsynet gransker oljelekkasje fra Statfjord A

– Lekkasjen ble oppdaget ved observasjon av olje på sjø ved Statfjord A-innretningen 26. november.

Publisert Sist oppdatert

Petroleumstilsynet ser nærmere på en lekkasje fra Equinors oljeplattform Statfjord A i november. Mellom 40 og 80 kubikkmeter oljeholdig vann lekket ut.

Meldingen kommer dagen etter at Equinor lanserte sine planer om nok en gang å forlenge levetiden til veteranen Statfjord A, som ligger i Nordsjøen.

– Lekkasjen ble oppdaget ved observasjon av olje på sjø ved Statfjord A-innretningen 26. november, opplyste Petroleumstilsynet (Ptil) tirsdag.

Kommunikasjonssjef Morten Eek i Equinor sier til NTB at det er snakk om oljeholdig avløpsvann som har lekket ut fra en tank.

– Det er snakk om avløpsvann, som fra ulike kilder samles opp i renner og systemer om bord, som så leder til en separat tank, sier Eek.

Han legger til at utslippet raskt ble stanset.

Grovt estimat

Utslippsvolumet er ifølge Equinor estimert til mellom 40 og 80 kubikkmeter olje. Eek sier de opererer med estimatet fram til de har en mer presis beregning.

– Det er oljeholdig vann som har lekket ut. Det blir til en tynn oljeblanding når det ligger i overflaten. Det er fortsatt et behov for å jobbe videre med beregningen av estimatet, forklarer Eek.

Granskingslaget fra Ptil skal bringe hendelsesforløpet på det rene og beskrive hvor ille det kunne gått.

Dernest skal ansvar plasseres og nødvendige reaksjonsmidler eventuelt tas i bruk for å korrigere regelverksbrudd, om noen.

To hendelser til

I mai i år stengte Equinor lastesystemet en periode ved Statfjord etter at det i forbindelse med lasting av olje mellom skip og bøye ved Statfjord-feltet 15. mai, ble observert olje på sjø.

7. juni ble store deler av personellet om bord på Statfjord A evakuert etter at et supplyskip traff plattformen om natten. Statfjord A var da i revisjonsstans, og det var derfor ikke produksjon på plattformen.

(©NTB)