Stavanger  20180827.ONS Stavanger: Konsernsjef i Equinor Eldar Sætre og H.K.H. Kronprins Haakon under åpningen av ONS mandag i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Stavanger 20180827.ONS Stavanger: Konsernsjef i Equinor Eldar Sætre og H.K.H. Kronprins Haakon under åpningen av ONS mandag i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Kronprinsen talte til oljetopper – minnet om klimaendringene

Publisert

Kronprins Haakon åpnet mandag olje- og energimessen ONS i Stavanger. Han benyttet anledningen til å minne om klimaendringene.

– Trusselen fra den globale oppvarmingen påvirker alle industrier – og kanskje spesielt energisektoren. I tillegg vokser verdens befolkning, og det gjør helt klart også behovet for energi, sa kronprinsen i sin tale.

Han trakk fram at bransjen har vært gjennom vanskelige tider, og at den har klart å redusere kostnadene og øke effektiviteten.

– En grønn energiframtid er et langsiktig mål og en langvarig overgang. I denne overgangen spiller deres industri en viktig rolle. Deres kunnskap, ekspertise og erfaring er nøkkelen til å utvikle nye løsninger. Vår felles framtid er i stor grad påvirket av deres avgjørelser, sa kronprinsen i sin tale.

Samtidig med at ONS-messen åpnet mandag, kom Equinor med nyheter om Johan Sverdrup-feltet. Nye beregninger viser at feltet både blir billigere å bygge og at det inneholder mer olje enn ventet.

– Dette er en merkedag for Norge. Sverdrup er Norges desidert største industriprosjekt og er anslått å gi mer enn 900 milliarder kroner i inntekter til staten over feltets levetid. Utbyggingen har betydd mye for leverandørindustrien i en vanskelig periode, og skaper arbeidsplasser og store ringvirkninger over hele landet. Første og andre byggetrinn kan gi så mye som 150.000 årsverk i perioden fram til 2025, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Planene for utbyggingen av andre fase i Johan Sverdrup-feltet ble overlevert til Søviknes fra Equinor under åpningsdagen på messen.

ONS (Offshore Northern Seas) arrangeres annethvert år i Stavanger og tiltrekker seg mange tusen besøkende fra hele verden.

(©NTB)