Liten oppgang for oljeprisen etter saudiarabisk kutt

Amerikansk lettolje oppe på 24,47 dollar fatet mens Nordsjøoljen handles for 29,84 dollar.

Publisert Sist oppdatert

Handelen på de asiatiske børsene åpnet forsiktig optimistisk tirsdag, med en liten oppgang for oljeprisen etter at Saudi-Arabia kunngjorde produksjonskutt.

For å presse opp den lave oljeprisen har energidepartementet i Riyadh bedt det statlige oljeselskapet Aramco i Saudi-Arabia om å gjennomføre enda et frivillig produksjonskutt, denne gangen på 1 million fat per dag. Etter at dette ble kjent mandag, åpnet børshandelen i Asia marginalt opp 0,1 til 0,2 prosent tirsdag morgen.

Oljeprisene økte noe, opp 1,37 prosent til 24,47 dollar fatet for amerikansk råolje, for levering i juni, og opp 0,71 prosent til 29,84 dollar fatet for nordsjøolje med levering i juli.

Begge disse prisene hadde imidlertid falt mandag etter å ha tatt seg opp før helga.

Analytikere påpeker at avgjørelsen fra verdens største oljeeksportør om å redusere produksjonen til 7,5 millioner fat olje om dagen, ser ut til å ha hatt en viss effekt.

Ifølge ANZ Bank er dette det laveste produksjonsnivået Saudi-Arabia har vært på siden midten av 2002.

Inspirert av Saudi-Arabias kutt har Kuwait kunngjort produksjonskutt på ytterligere 80.000 fat per dag, mens De forente arabiske emirater vil kutte 100.000 fat olje per dag.

I et notat uttrykker imidlertid ANZ tvil om gjennomføringsevnen hos statene og mulighet for å fortsette med kutt på et slikt nivå over lengre tid.

(©NTB)