Ny diskusjon om oljeproduksjonen i Opec

OPEC ventes å forlenge kutt i oljeproduksjonen til langt ut på nyåret.

Publisert

Mandag møtes landene i oljekartellet Opec på ny. De ventes å forlenge kutt i oljeproduksjonen til langt ut på nyåret for å bidra til å løfte oljeprisen.

Koronaviruset og de mange nedstengingene har gjort at etterspørselen etter olje har stupt, noe som også har senket oljeprisen. I april ble Opec-landene enige om å kutte produksjonen med ti millioner fat daglig, mens produksjonen ble økt igjen med 2,3 millioner fat i august.

Nå som store deler av verden er inne i nye nedstengingsfaser, ventes det at kartellets viktigste land, Saudi-Arabia, vil prøve å holde produksjonskuttet på dette nivået. Det ventes å skape konflikt med stater som De forente arabiske emirater, Libya og Irak, som vil produsere mer.

I tillegg må man komme til enighet også blant de såkalte Opec Pluss-landene, som møtes tirsdag. Russland er det viktigste av Opec Pluss-landene.

Det er vanskelig å spå hvor mye olje verden kommer til å trenge framover. Positive resultater fra vaksineforsøk skaper håp om økonomisk vekst, men noen eksperter mener oljeetterspørselen aldri vil komme seg tilbake til nivået før koronaviruset, både på grunn av reisebegrensninger og klimatiltak.

Blant annet ventes det at etterspørselen fra flyselskaper ikke kommer til å nå samme nivå på flere år.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS