Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Regjeringen venter trangere tider i 2021

– Vi treffes nå av to bølger samtidig. Eldrebølgen slår nå samtidig som perioden med innfasing av oljeinntekter er forbi.

Publisert

Regjeringen varsler strammere statsbudsjett for 2021 som følge av forventninger om 16 milliarder kroner i økte utgifter og reduserte inntekter.

Det kommer fram i statsbudsjettet for neste år, der regjeringen tegner et bilde av trangere tider i vente, skriver Aftenposten.

«Fremskrivingene viser at utgiftene øker kraftig og inntektene utenom skatter og avgifter reduseres betydelig de nærmeste årene. I 2021 svekker dette isolert sett budsjettbalansen med over 16 mrd. kroner sammenlignet med budsjettforslaget for 2020», heter det i budsjettforslaget for 2020.

Ifølge regjeringen er det økte utgifter i folketrygden og bortfall av engangsinntekter fra salg av klimakvoter i 2020 som er med på å forklare svekkelsen.

– Vi treffes nå av to bølger samtidig. Eldrebølgen slår nå samtidig som perioden med innfasing av oljeinntekter er forbi. Dette betyr at det blir vanskelig å love nye større utgifter over budsjettet, uten å si hvor du skal ta pengene fra, sier Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim.

(©NTB)