Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse

– Det er oppsiktsvekkende svakt at man ikke har hentet inn noen med internasjonal kompetanse.

Publisert

De nye styremedlemmene til hovedstyret i Norges Bank har ikke tilstrekkelig av den nødvendige kjernekompetansen, mener tidligere toppsjef Knut Kjær.

– Det er oppsiktsvekkende svakt at man ikke har hentet inn noen med internasjonal kompetanse, sier Knut Kjær, tidligere sjef i oljefondet, til Dagens Næringsliv.

Avisen peker på at styret de siste årene har fått kritikk fordi medlemmene ikke har erfaring fra internasjonal kapitalforvaltning. Det er kjernevirksomheten til fondet.

– Oljefondet er en av verdens største investeringsbedrifter. Styret må som ledelse ha høy fagkompetanse på ulike deler av internasjonal kapitalforvaltning for å forstå hva oljefondet driver med. Jeg ser ikke mye til slik kompetanse i dette styret, sier Kjær.

Han legger til at det er mye bra kompetanse innen andre områder i styret, men at bare én person har erfaring med internasjonal kapitalforvaltning.

Også finansprofessor B. Espen Eckbo er kritisk. Han mener manglende kompetanse kan hindre styret i å utfordre de tre representantene som kommer fra oljefondet.

Finansminister Siv Jensen (Frp) skriver i sitt svar til DN at samlet styret har solid kompetanse på områder som kapitalforvaltning, kapitalmarkeder, internasjonal virksomhet og risikostyring.

– I tillegg har de bred styreerfaring, også fra selskaper med internasjonal virksomhet, skriver Jensen.

(©NTB)