Oljefondet onsdag 13. mai.
Oljefondet onsdag 13. mai.

Oljefondet kaster ut seks selskaper på grunn av klima og miljøpåvirkning

– Etikkrådet tilrådde å utelukke selskapene grunnet klimagassutslippene fra utvinning av olje til oljesand.

Publisert

Norges Bank har besluttet å utelukke fire selskaper som utvinner olje fra oljesand. I tillegg er to andre kastet ut fordi de bidrar til miljøødeleggelse.

Selskapene Canadian Natural Resources Limited, Cenovus Energy Inc, Suncor Energy Inc og Imperial Oil Limited er kastet ut fordi de i en «uakseptabel grad fører til utslipp av klimagasser».

– Etikkrådet tilrådde å utelukke selskapene grunnet klimagassutslippene fra utvinning av olje til oljesand. Det er første gang dette kriteriet kommer til anvendelse, opplyser Norges Bank.

Også selskapene ElSewedy Electric Co og Vale SA utestengt fordi de bidrar til alvorlig miljøskade. ElSewedy Electric Co på grunn av utbyggingen av et vannkraftprosjekt i Tanzania, og Vale som følge av gjentatte dambrudd.

I tillegg er Centrais Eletricas Brasileiras SA (Eletrobras) utestengt på grunn av at selskapet medvirker til grove eller systematiske menneskerettighetsbrudd.

– Selskapet ble anbefalt utelukket grunnet menneskerettighetsbrudd i forbindelse med utbyggingen av kraftverket Belo Monte i Brasil, skriver Norges Bank.

To selskaper er også hentet inn i varmen igjen: AECOM og Texwinca Holdings Ltd. Det skjer etter at førstnevnte har sluttet med produksjon av kjernevåpen, og sistnevnte har bedret rettighetene for sine arbeidstakere.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS