Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Oljefondet fikk en avkastning på 236 milliarder kroner i tredje kvartal

– Målt i 2020-kroner er fondet større enn det staten har tjent på petroleumsvirksomheten de siste 50 årene.

Publisert

Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, fikk i tredje kvartal en avkastning på 1,6 prosent. Det tilsvarer 236 milliarder kroner.

– Aksje- og renteinvesteringene hadde nok et kvartal med positiv avkastning. Vi så et særlig positivt bidrag fra amerikanske statsobligasjoner og nordamerikanske aksjer, som hadde en avkastning på henholdsvis 4,6 og 2,9 prosent, sier oljefondets sjef Yngve Slyngstad i en pressemelding.

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var 1,3 prosent, mens plasseringene i unotert eiendom fikk en avkastning på 1,6 prosent. Renteinvesteringene fikk en avkastning på 2,4 prosent.

Fondets samlede avkastning var på linje med avkastningen i referanseindeksen.

Aksjene kaster av seg

Fondets aksjeinvesteringer hadde en avkastning på 1.001 milliarder kroner i årets tre første kvartaler. Det har bidratt til at fondets markedsverdi har steget betydelig den siste tiden, ifølge Slyngstad.

– Med en stor del av fondet investert i aksjer må vi være forberedt på perioder med store svingninger i fondets markedsverdi, sier han.

Kronekursen svekket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av kvartalet. Valutabevegelsene bidro til å øke fondets verdi med 349 milliarder kroner.

I tredje kvartal ble det tatt ut 5 milliarder kroner fra fondet.

Per 30. september hadde fondet en verdi på 9.742 milliarder kroner, men det har fortsatt å vokse gjennom oktober.

10.000 milliarder

Fondets verdi passerte nemlig nylig 10.000 milliarder kroner, 50 år etter Ekofisk-funnet som startet det norske oljeeventyret.

Omtrent halvparten av markedsverdien er avkastning på fondets investeringer. Fondet har blitt tilført i overkant av 3.300 milliarder kroner. Resten av markedsverdien er svingninger i kronekursen.

– Målt i 2020-kroner er fondet større enn det staten har tjent på petroleumsvirksomheten de siste 50 årene. Hvordan vi som nasjon forvalter finansformuen for fremtidige generasjoner, vil få enormt stor betydning for velferden i Norge, sa Slyngstad da.

Fondet er investert i godt over 9.000 selskaper i 73 land verden over.

Ved utgangen av tredje kvartal var 69,1 prosent av fondet investert i aksjer, 2,8 prosent i unotert eiendom og 28,2 prosent i rentepapirer.

I gjennomsnitt eier fondet 1,4 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden.

(©NTB)