Første oljefondsdirektør reagerer på Tangen-kritikken

Mener en leder vil bli avkledd og stå uten autoritet om ikke personen har sterk faglig tyngde.

Publisert

Tidligere oljefondssjef Knut N. Kjær svarer på utspill fra akademikere som kritiserer ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

Kjær var den første lederen av oljefondet, eller Norges Bank Investment Management (NBIM) fra 1997 til 2007 går i et innlegg i Dagens Næringsliv i rette med blant andre professor B. Espen Eckbo.

– Eckbos innlegg føyer seg inn i en lang rekke teoretisk baserte kritikker fra norske akademikere, skriver Kjær, som påpeker at å være oljefondssjef er som å være en maskinsjef, ikke kaptein.

– Kapteinen for oljefondet er Finansministeren. Styret er Stortinget, og eierne er nåværende og fremtidige generasjoner, skriver Kjær.

Kjær mener en leder vil bli avkledd og stå uten autoritet om ikke personen har sterk faglig tyngde.

– Om man har bygget opp og drevet en så stor portefølje som Tangen, har man utvist egenskaper i styring av risiko og ledelse av spesialiserte talenter i verdensklasse som er høyst relevante for oljefondet.

Kjær var for øvrig gjest på det omdiskuterte seminaret til Tangen i USA i november, men skal ikke være privat bekjent av ham eller ha promotert Tangen som kandidat til stillingen som oljefondssjef.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS