SUNNDALSØRA, 20060911: Lite vann i vannmagasinet, Osvatnet i Torbudalen ved Sunndalsøra.Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SUNNDALSØRA, 20060911: Lite vann i vannmagasinet, Osvatnet i Torbudalen ved Sunndalsøra.Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

NVE advarer om lavt grunnvannsnivå

Publisert

Grunnvannsnivået er meget lavt og synkende i store deler av Sør-Norge, Trøndelag og sør i Nordland, advarer Norges vassdrags- og energiverk.

NVE oppfordrer nå vannverkseiere til å følge nøye med på vannstanden i brønner og drikkevannsmagasiner. Dersom nivåene begynner å bli kritisk lave, kan det være aktuelt å innføre restriksjoner.

– Det er ikke en dramatisk situasjon nå, men hvis dagens værtype fortsetter utover juli, uten nedbør av betydning, vil situasjonen forverres ytterligere, særlig i Sør-Norge, sier hydrogeolog og seksjonssjef Hervé Colleuille i NVE.

– Flere vil kunne oppleve tørre brønner. Dette gjelder særlig grunne brønner, som forsyner enkelthusstander og gårdsbruk, sier han.

Flere grunnvannsstasjoner i Sør-Norge og Trøndelag er på vei mot rekordlave nivåer for denne tiden av året. Det fører også til mindre tilsig av vann til vassdragene, slik at vannføringen i mange elver også er svært lav.

Årsaken til tørken er en nedbørsfattig vår og lange perioder med uvanlig høye temperaturer som gir stor fordampning. Ifølge Meteorologisk institutt fikk flere steder i Sør-Norge under 25–50 prosent av normal nedbør i mai og juni.

Sist gang Norge opplevde tørke, var i 2010, ifølge NVE. Da var det Agder og Rogaland som ble rammet.

(©NTB)