NRK lager drama om oljeeventyret

Publisert

NRK forteller i en pressemelding at innspillingen av «Lykkeland», NRKs store dramaserie om starten på det norske oljeeventyret, nå er i gang i Stavanger.

Her møter vi fire unge mennesker som kastes inn i en virvelvind av endringer og nye muligheter når tidenes oljefunn blir gjort på norsk sokkel.

Nå har NRK offentligfjort hvem som spiller de fire unge hovedkarakterene i «Lykkeland». Nærmere 300 unge har vært inne til audition på tre av rollene, og de som til slutt ble valgt ut er Anne Regine Ellingsæter (21), Amund Harboe (20) og Malene Wadel (19). Alle tre er fra Stavanger, mens den fjerde hovedrollen spilles av den britiske skuespilleren Bart Edwards (28). Tidligere er det kjent at Pia Tjelta og Per Kjerstad spiller redeparet Fredrik og Ingrid Nyman.

De første opptakene ble gjort på forsommeren, mens innspillingen i Stavanger pågår i hele oktober.

Handlingen starter i Stavanger sommeren 1969. Det er krise i byen. Internasjonale oljeselskaper er i ferd med å trekke seg ut. Ingen tror det finnes olje på norsk sokkel. Fisk har vært byens største ressurs, men havet er i ferd med å fiskes tomt. Lille julaften 1969 borer Phillips Petroleum seg inn i tidenes største oljebrønn – og alt endres.

I dramaserien følges de fire unge hovedpersonene fra oljefunnet i 1969 og gjennom Klondyke-årene fram til dannelsen av Statoil i 1972.

Historien til disse fire unge menneskene og deres nærmeste blir tett sammenvevd. Alle blir på ulikt vis berørt av oljeindustrien, og de påvirkes alle av samfunnsendringene som oljefunnet fører med seg: Utviklingen av velferdsstaten, fremvekst av likestilling, arbeidsinnvandring, EF-kamp og velstandsutvikling.

NRK beskriver «Lykkeland» som fortellingen om Norge. Hvem vi er, hvem vi var, og hvordan vi ble sånn.

Historien fortelles over 8 episoder à 45 minutter,og den ferdigstilles høsten 2018. Sendestart er foreløpig ikke fastsatt.

Hovedkarakterer i «Lykkeland»:

 • Anna Hellevik kommer fra en fattig bondefamilie, og er forlovet med Christian, sønn av en av Stavangers mektigste bedriftseiere. Hun er smart og ambisiøs, og blir snart sekretær for byens ordfører, Arne Rettedal. Her kommer hun tett på de politiske beslutningene som skal komme til å avgjøre Norges framtid som oljenasjon.
 • Christian Nyman er sønn av mannen som eier den største hermetikkfabrikken i Stavanger. Han er mer praktisk orientert enn sin ærgjerrige forlovede, Anna. I stedet for å ta over familiebedriften, tar Christian en beslutning om å bli dykker i Nordsjøen.
 • Toril Torstensen kommer fra en dypt religiøs, frikirkelig familie. Hun jobber på hermetikkfabrikken. Som 17-åring blir hun gravid med en amerikansk oljearbeider. Han reiser fra byen, og Toril blir presset inn i et umulig ekteskap.
 • Jonathan Kay er en ung jurist fra Oklahoma, USA. Han blir sendt av Phillips Petroleum til Stavanger for å få selskapet ut av avtalen om oljeleting med norske myndigheter. Men Jonathan blir i tvil om det er den riktige beslutningen – og snart viser det seg at han har rett.
 • Om «Lykkeland»:

  • Norsk dramaserie i 8 episoder
  • Manusforfatter: Mette M. Bølstad (Halvbroren, Kampen om tungtvannet, Nobel)
  • Regi: Petter Næss (Elling, Bare Bea, Maskeblomstfamilien, Mozart and the Whale, Tatt av kvinnen, Into the White) og Pål Jackman (Detektor, Jernanger, Mammon 2, Monster)
  • Foto: Lars Vestergaard (Borgen, Halvbroren, Kampen for tilværelsen, Øyevitne, 30 grader i februar, Mammon 2, Aber Bergen)
  • Konsept/idé: Siv Rajendram og Synnøve Hørsdal
  • Produsenter: Synnøve Hørsdal og Ales Ree
  • Prosjektredaktør NRK: Tone C. Rønning
  • Produksjon: Maipo Film for NRK