Kåret til årets beste vindkraftverk i 2019

- For oss er dette som lokaloppgjør i fotball, endelig slo vi vår argeste konkurrent.

Publisert

Vindkraftforeningen Norwea skulle egentlig arrangere sin årskonferanse tirsdag 17. mars. Det ble det ikke noe av som følge av virusutbrudd og implementeringen av de omfattende klimatiltakene.

Dermed ble det ikke mulig å dele ut prisen for årets vindkrigar, bransjens kåring av årets beste vindkraftverk.

For å bedømme vindkraftverkene legges flere forskjellige kriterier til grunn. Det inkluderer blant annet best produserende turbin og brukstid. Sistnevnte er antall kWh produsert fordelt på installert effekt.

Som tidligere rapportert, var 2019 et unntaksår med med mindre vind enn normalt. Det gjaldt stort sett hele landet, men i Finnmark blåser det frisk så og si uansett. Det var da også med på å sikre et vindkraftverk i Finnmark tittelen.

Det er NVE som er jury for prisen, og de kåret Hamnefjell Vindkraftverk i Båtsfjord til årets vindkrigar 2019.

Hamnefjell Vindkraftverk eies av Finnmark Kraft, og de har 15 vindturbiner fra Vestas som har en total installert effekt på 51,8 MW.

Juryleder Ann Myhrer Østenby skriver følgende som juryens begrunnelse:

I år har juryen valgt å gå for produksjon per turbin

Ann Myhrer Østenby

"I år har juryen lagt til grunn en annen faktor enn brukstid når de har kåret Årets Vindkrigar. Det er mange forskjellige egenskaper en vindpark eller en vindturbin kan ha som viser at det er god produksjon. Brukstid har blitt uthevet mange ganger, andre måter å måle god produksjon på er hvordan vindparken har produsert i forhold til produksjonsindeksen eller produksjon per sveipt areal. Men i år har juryen valgt å gå for produksjon per turbin. Noe av grunnen til dette er at det er en park som peker seg spesielt ut, med vesentlig bedre produksjon per turbin enn noen av de andre parkene. Og den parken er Hamnefjell vindkraftverk!"

Hamnefjell Vindkraftverk i Båtsfjord ble kåret til årets vindkrigar 2019
Hamnefjell Vindkraftverk i Båtsfjord ble kåret til årets vindkrigar 2019

- Vi er veldig stolt av at Hamnefjell vindkraftverk er Norges beste vindpark i 2019, sier Egon Leonhardsen, administrerende Direktør i Finnmark Kraft.

Han trekker frem lang erfaring med vindkraft og et solid driftsmiljø som et godt fundament for satsingen.

Tre av de ansatte i serviceteame til Hamnefjell vindkraftverk. (f.v) Jakob Tiberg, Robin Nygård, Fredrik Vonheim.
Tre av de ansatte i serviceteame til Hamnefjell vindkraftverk. (f.v) Jakob Tiberg, Robin Nygård, Fredrik Vonheim.

· Vi har høstet erfaring fra nesten 20 års drift av verdens nordligste vindpark på Havøygavlen, noe som har gitt oss en unik kompetanse på drift av vindparker i arktiske strøk, som vi har videreutviklet på Hamnefjell. Vi har et solid driftsmiljø med lokale serviceteam som har stått på for å oppnå disse gode resultatene, sier Leonhardsen.

Samtidig anerkjenner han at de får drahjelp av de gode vindforholdene i Finnmark.

Vindressursene i Øst-Finnmark er blant de beste i hele Europa

Egon Leonhardsen

- Vindressursene i Øst-Finnmark er blant de beste i hele Europa, og naboene våre har tidligere vunnet denne prisen. For oss er dette som lokaloppgjør i fotball, endelig slo vi vår argeste konkurrent, Raggovidda vindpark, avslutter Leonhardsen.

Administrerende direktør i NORWEA, Øyvind Isachsen gratulerer Hamnefjell vindkraftverk med prisen.

- Først og fremst vil vi få gratulere det fantastiske driftsteamet på Hamnefjell, uten et godt driftsteam er man sjanseløse i denne konkurransen. Hamnefjell er et strålende vindkraftprosjekt, og sammen med Raggovidda viser de hvilket potensiale vindkraft har generelt, og i Finnmark spesielt, sier Øyvind Isachsen, Adm. Dir i NORWEA.

Powered by Labrador CMS