Norske gründere med unik teknologi ønsker å endre energibransjen

Publisert

Roboter og droner er på full fart inn i industrien, og KVS har tatt en nøkkelposisjon i dette markedet. På to år har de 3 opprinnelige gründerne blitt til 15 ansatte og har vunnet store statlige og private kontrakter på bakgrunn av sin teknologi.

Cato Vevatne kommer opprinnelig fra oljeindustrien, men har nå blitt techgründer. Med en brennende tro på at samhandling mellom mennesker og roboter vil bidra til en bedre og tryggere hverdag, jobber KVS med helautomatiserte droneløsninger hvor de leverer software og data fra helautomatiserte dronesystemer som en tjeneste.

- Det hele startet med at vi gjorde en forstudie for å se hvordan droner kunne opereres langt utenfor synsrekkevidde på en trygg måte, forteller han til enerWE. Målet var å vise at teknologien kunne gi effektiv beslutningsstøtte i krevende miljøer og dermed unngå å utsette mennesker for unødvendig risiko. Ved å bevise teknologien vår i krevende miljøer og håndtere sikkerhetskritisk data på en trygg måte, har verifikasjonsmarkedet gitt oss unik kompetanse og kredibilitet.

Det tok ikke lang tid før gründerne så muligheter hvor de kunne bruke sin software og kompetanse i samspill med annen hyllevare og partnere.

- Ja, nå har vi gjort stor suksess med kunder som eksempelvis Statnett. Her leverer vi automatiske droner og automatisk hangar som overvåker trafostasjoner og høyspentobjekter helt av seg selv. Vi har etablert et nettverk med 10 installasjoner til nå, og antallet helautomatiske droneinstallasjoner vil øke betydelig det neste året.

--- Annonse ---

--- Annonse slutt ---

Han forteller at utfordringen nå er at det finnes mange ulike produsenter av droner, og at de fleste har utviklet sitt eget en-til-en proprietære styringssystem.

- Det gjør at det er vanskelig å samkjøre operasjoner fra et sentralt kontrollsenter, forteller Vevatne. Utviklingen av hardware går veldig fort og vi er opptatt av at kundene våre ikke setter seg i teknisk gjeld ved å investere i proprietære systemer som ikke er skalerbare eller kompatible med andre, slik oljebransjen har slitt med i årevis. Det er ingen droner som er gode til alt, og derfor tilbyr vi alle de beste dronesystemene samlet i ett og samme brukergrensesnitt. Det sies at riktig verktøy er halve jobben, for droner er det betydelig mer avgjørende.

KVS Technologies har derfor utviklet en teknologi som gjør det mulig å styre store flåter med roboter og droner fra forskjellige produsenter.

- Vi har utviklet software som gjør at du kan sitte i et sentralt kontrollsenter og styre roboter og droner som i praksis kan operere hvor som helst i verden. Teknologien er bygget på en software-plattform som håndterer enhver drone, uavhengig av produsent og om den beveger seg i luften eller på bakken. Vi sørger for at kundene får nødvendig data til riktig tid, helt automatisk og hvor som helst. Hovedkundene er store selskaper som drifter løsningene fra sine kontorer, hvor dronene står ute i felt i helautomatiserte hangarer. Hver kunde kan dermed enkelt ha 100 droner i operasjon samtidig på helt forskjellige steder. Gjennom KVS sin enkle flåtestyring og smarte datahåndtering, integreres dataen med kundens eksisterende dataprogrammer.

Cato Vevatne forteller at de med bakgrunn i denne teknologien nylig ble tildelt en prestisjetung pris på World Congress on Engineering Asset Management.

- Det vi har utviklet er et globalt økosystem for droner, som på mange måter det samme som Windows er for en PC, forklarer Cato Vevatne. For KVS sin teknologi er droner og roboter en og samme sak. Det er bevegelige verktøy som sørger for at informasjonen du trenger er tilgjengelig når du trenger den – uten personer ute i felt.

Internasjonale aktører innen energi og fornybar er noen av de som nå ser til Norge og KVS for hvordan de skal jobbe smartere og lykkes med sine digitaliseringsprosjekter.

- Droner og roboter er spesielt lønnsomt for rutineinspeksjoner, overvåkning og beredskap, hvor det i kombinasjon med kunstig intelligens er viktige verktøy for prediktivt vedlikehold og driftsoptimalisering. Når enerWE prater med Vevatne er han på vei til Frankrike for å møte energiaktører som har tidligere har vært i Norge og besøkt KVS for å se på teknologien deres.

Tunge investorer i KVS

KVS har også fått med seg tunge investorer på laget.

  • Arild Austigard, tidligere CEO i suksesshistorien Robotic Drilling Systems, nå Canrig Robotics. Austigard har bred teknologierfaring fra Equinor og Odfjell Drilling.
  • Tore Gjedebo, bred investorerfaring gjennom oppbyggingen av Norges største Private Equity investor, HitecVision.