Norges statsbudsjett er dobbelt så stort som Finland sitt

Publisert

- Det sier seg selv at det er mulig å finne steder å kutte.

Venstre vil bruke færre oljepenger neste år enn det regjeringen foreslår.

Finanspolitisk talsmann Terje Breivik garanterer at Venstres alternative statsbudsjettet vil hente et lavere beløp fra oljefondet enn de 194 milliarder kronene som finansminister Siv Jensen (Frp) bruker for å få regnestykket til å gå opp.

– Det er vi helt nødt til. Økningen og bruken regjeringen legger opp til er ikke bærekraftig, sier Breivik til NTB.

 • Les også: Regjeringen hindrer 135 millioner kroner i potensielle skatteinntekter
 • Fire milliarder mindre i fjor

  Hvor mye oljepenger Venstre vil bruke, er det for tidlig å si noe om. Det er først nå, etter å ha sett regjeringens forslag, at jobben med å utarbeide et alternativt forslag begynner.

  – Men vi snakker om milliarder, sier Breivik.

  I fjor ville Venstre bruke fire milliarder mindre fra oljefondet enn regjeringen.

  Partiets alternative budsjettforslag legges fram mandag 2. november, samme dag som foreløpig er blinket ut som startdato for forhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartiene Venstre og KrF.

  • Les også: Miljøpartiet - og oss andre.
  • Fondet har vokst seg ut av fire prosentsregelen

   Regjeringen vil bruke 2,8 prosent av fondets verdi – godt under handlingsregelens 4 prosent. Breivik sier at det er en problematisk grense, fordi oljefondet har vokst seg mye større enn noen kunne ane da regelen ble laget.

   – Nå bruker vi så mye at vi frarøver framtidige generasjoners handlingsfrihet. Det må vi sette en stopper for. Venstre er med på å ta det ansvaret, sier Breivik til NTB.

   KrF med eget budsjettforslag

   Også KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen sier at 194 milliarder er for mye og at deres alternative budsjettforslag vil ligge noe under den summen.

   KrF vil i år – i motsetning til i fjor – også utarbeide et alternativt budsjettforslag. Den jobben startet med et heldagsseminar for stortingsgruppa torsdag.

   Begge partier velger å skyve en stor utgiftspost foran seg. De mener det er for tidlig å si noe om hvordan den økte flyktningstrømmen skal finansieres. Både Venstre og KrF tar altså utgangspunkt i regjeringens fremlagte budsjettforslag når de sier de vil senke bruken av oljepenger.

   • Les også: Slik møter Venstre oljeknekken
   • Statsministeren åpner for mer

    Heller ikke regjeringen har noe svar på hvordan den vil dekke inn utgiftene til mottak og bosetting av asylsøkere som har kommet til Norge de siste månedene. Det svaret kommer først om noen uker.

    Men statsminister Erna Solberg (H) åpner overfor NTB for å bruke noen flere oljekroner, samtidig som hun ber opposisjonen bidra til å holde kostnadene nede.

    – Vi skal bli bedre på integrering og jobbe mer effektivt og systematisk, men vi må også vurdere hva vi kan gjøre for å få ned noen av disse utgiftene, sier hun.

    Mer enn dobbelt så stort som Finlands statsbudsjett

    Venstres Terje Breivik mener det er flere muligheter i et så stort statsbudsjett som det Norge har til finne inndekning.

    – Statsbudsjettet er alt i alt på 1.245,6 milliarder kroner. Det er for eksempel over dobbelt så stort som Finlands statsbudsjett. Det sier seg selv at det er mulig finne steder å kutte, slår han fast.

    Samtidig har flere på Stortinget merket seg at Sverige nå bruker 20 prosent av bistandsbudsjettet til tiltak for flyktninger innenfor landets egne grenser.

    En slik løsning vil KrF ikke være med på, slår Syversen fast:

    – Det er like viktig i dag som i går, sier han på spørsmål fra NTB om hvor viktig dette spørsmålet blir for KrF i budsjettforhandlingene.

Powered by Labrador CMS