OSLO  20160915.Forsker Torbjørn Eika ved Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterer utsiktene for norsk økonomi fram mot 2019. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20160915.Forsker Torbjørn Eika ved Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterer utsiktene for norsk økonomi fram mot 2019. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Norsk økonomi vokser, men oppgangen kan være et blaff

Publisert

Norsk økonomi kan ha nådd bunnen og være i startfasen av en oppgang, tror SSB. Men det hele kan være et blaff.

Vi kan være inne i startfasen av en konjunkturoppgang etter to og et halvt år med nedgang. Men hvis det er tilfelle, tror Statistisk sentralbyrå (SSB) at veksten kommer sakte og moderat.

– Ledigheten har i norsk sammenheng vært høy i et par år. Fra 3,2 prosent i 2012 ligger den nå på rundt 4,5 prosent. Den kommer til å bevege seg sakte, men sikkert ned de kommende årene, sa forskningsleder Kjetil Telle i SSB da han presenterte konjunkturutsiktene for de kommende tre årene torsdag formiddag.

Ved enden av prognoseperioden, i 2020, tror SSB at ledigheten vi ligge på 4 prosent, hvilket fortsatt er høyt i et norskperspektiv.

Men «byrået» heller kaldt vann i blodet til feststemte nordmenn. Det er for tidlig å fastslå om omslaget i økonomien – først og fremst som følge av økt etterspørsel i petroleumssektoren – er en konjunkturoppgang. Vekstantydningene i økonomien kan være tilfeldige blaff, understreket forsker Torbjørn Eika.

– Spørsmålet er om vi med disse prognosene friskmelder norsk økonomi. Svaret er «nei», vi er fremdeles i en lavkonjunktur og ledigheten er fortsatt høyere enn vi er vant til. Men pasienten blir stadig bedre, og når vi kommer til 2020 er han eller hun rimelig oppegående, sa Eika.

(©NTB)