Automatisering og roboter er nødvendig for at norske bedrifter skal overleve

Publisert

Denne uken deltok enerWE på Industrikonferansen i regi av Norsk Industri. Vi tok en prat med Stein Lier-Hansen, Administrerende direktør i Norsk Industri.

- Hvordan ser fremtidsutsiktene ut for norsk industri?

- På kort sikt ser det bra ut, forteller Stein Lier-Hansen til enerWE. Det er økonomisk vekst i viktige land som vi eksporterer til, og da øker etterspørselen. Nå opplever vi gode vekstimpulser for flere industribransjer.

Samtidig understreker han at det er et brokete bilde.

- Noen merker veksten raskere enn andre. Sånn er det alltid. Men hovedsvaret er at det ser positivt ut på kort sikt.

- Er du redd for en ny lønnsgalopp?

- Nei, jeg er ikke det. Jeg har grunn til å tro at bransjen har lært. Det er enighet om at nå må vi lære av historien og ikke gå inn i en fase der vi bygger opp kostnadsbasen og skaper ny usikkerhet om 10-15 år.

Digitalisering og automatisering er på full fart inn i industrien. Vi spør Stein Lier-Hansen om han frykter at robotene skal utkonkurrere de norske arbeidsplassene.

- Nei, det er jeg ikke. Roboter er nødvendige. Automatisering er nødvendig for at bedriftene skal overleve. Det skaper konkurransekraft. Da kan bedriftene øke kapasiteten sin, og det betyr at vi fortsatt vil ha bruk for mye menneskelig arbeidskraft som kan samarbeide med roboter og håndtere avanserte avanserte automatiserte prosesser.