- Norges betydelige olje- og gassproduksjon kombinert med historisk sett høye priser har gitt det norske samfunn fantastiske inntekter, inntekter vi fortsatt høster

Maria Moræus Hanssen er toppsjef i Tyske DEA. Hun er utdannet Petroleumsingeniør fra NTNU (tidligere NTH), og har tidligere jobbet i Hydro, Statoil og franske Engie.

Publisert Sist oppdatert

Toppsjefen som til daglig jobber i internasjonale omgivelser, tilbragte denne sommeren tre uker i Kragerø med familie og venner.

enerWE slo av en sommerprat med Maria Moræus Hanssen på tampen av sommeren.

- Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. I Europa er det rekordvarme der menneskeliv og helse står på spill. Skogbranner herjer. I Hellas og USA har skogbranner også tatt liv. Tror du den varme sommeren er et resultat av menneskeskapte klimaendringer?

- Det er nok dessverre det, selv om vi nok ikke skal regne med at alle sommere fremover blir som denne.

- I dag finansierer olje- og gassindustrien vårt velferdssamfunn. Tror du at fornybart en dag vil bidra med like mye penger til det norske statsbudsjettet som det olje- og gass gjør i dag?

- Nei, det tror jeg ikke. Norges betydelige olje- og gassproduksjon kombinert med historisk sett høye priser har gitt det norske samfunn fantastiske inntekter, inntekter vi fortsatt høster.

- Har du vurdert solceller på egen bolig?

- Ja. Jeg fikk et tilbud fra Otovo til min tidligere bolig. Nå bor vi i et hus som står på riksantikvarens «gule» lister så vi må ha en løsning med «taksten». Jeg har en plan om å gå sammen med naboen.

- DEA har global aktivitet. Hvordan skiller den norske energi- og klimadebatten seg fra debatten globalt?

- Man ser betydelige nasjonale forskjeller. Jeg bor i Tyskland og motstanden mot olje- og gassaktivitet handler mye om lokale effekter. Det visuelle og lydbildet og økosystemet. En av grunnene til at Tyskland har kullindustri er at det fortsatt er betydelige arbeidsplasser knyttet til denne industrien. I Norge er aksepten for industrien i stor grad knyttet til arbeidsplasser og nasjonal verdiskapning. Man skal ha respekt for slike forskjeller.

- Hvordan vil du beskrive fremtiden for norsk olje- og gassindustri?

- Jeg tror fremtiden er relativt god, men jeg ser at industrien for eksempel har problemer med rekruttering av unge talenter.

- Vil naturgass fra Nordsjøen ha en verdi i 2040 dersom vi ikke lykkes med fullskala CCS?

- Ja, jeg tror det. Jeg er tilhenger av en global høy CO2-avgift, men jeg tror ikke på et fremtidig forbud mot produksjon og forbruk av olje og gass.

- Du får ansvar for å passe to fem år gamle barn. De spør deg om hvorfor Norge borer etter olje når Blekkulf på barne-TV sier at olje forurenser. Hva svarer du?

- Det er et stort tema som trenger gode lange svar. Men jeg ville snakket om behovet for olje, - som energi til verden og råstoff til produksjon. Og så ville jeg snakket om løsningen som er utviklet for å gjøre dette så rent og ansvarlig som mulig. La meg slå et slag for industri og verdiskapning. Det er ikke bare olje og gassindustrien som kan fremstilles som forurensende og negativt for barn. Tenk bare på industriområder eller gruvedrift.

- Du kan invitere med deg tre gjester på fjelltur for å diskutere fremtiden for norsk olje -og gassindustri. Hvem velger du?

- Jeg skal til ONS og diskutere fremtiden for norske olje- og gassindustri med andre CEO’er og olje- og energiministeren så på fjellturen ville jeg invitert med meg gode venner og diskutert viktige fremtidigperspektiver med dem.