Oslo  20161220.Påtroppende olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) under nøkkeloverrekkelsen i olje- og energidepartementet tirsdag kveld.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Oslo 20161220.Påtroppende olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) under nøkkeloverrekkelsen i olje- og energidepartementet tirsdag kveld.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Norge tar nytt skritt på veien mot CO2-rensing

Publisert

Alle de tre prosjektene som har vært utredet for CO2-fangst, blir med videre til neste fase.

Det er Norcems sementfabrikk i Brevik, Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn og energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud i Oslo som kan få renset CO2-utslippene.

Onsdag møtte de tre industriaktørene opp i Olje- og energidepartementet for å undertegne kontrakter for såkalte konseptstudier – det vil si detaljerte analyser av hvordan CO2 kan fanges på en best mulig måte ved hvert av de tre anleggene.

– CO2-håndtering er en viktig del av regjeringens klimapolitikk, og regjeringen har en ambisjon om å realisere minst ett fullskala demonstrasjonsprosjekt, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

I statsbudsjettet for 2017 har regjeringen satt av 360 millioner kroner til de tre konseptstudiene. Med kontraktene som nå undertegnes, har regjeringen fått avklart at alle de tre kandidatene ønsker å bli med videre.

– Fra regjeringens side er det en klar forutsetning at det er industriell interesse for prosjektet, sier Søviknes.

Konseptstudiene skal være ferdige innen 17. oktober. Prosjektenes videre skjebne vil bli avgjort etter at statsbudsjettet for 2018 er vedtatt.

Går alt etter planen, skal CO2-rensing være på plass ved minst ett av anleggene innen 2022.

(©NTB)