Norge importerte strøm i hver femte time i fjor

Publisert

Norge er en energinasjon som er selvforsynt med strøm som produseres fra fornybare energikilder. Mesteparten av strømmen vår kommer fra vannkraftverk. Den utgjør omlag 96 prosent av strømmen som tilføres det norske kraftnettet. Resten kommer fra varmekraft og vindkraft.

Vi har også et produksjonsoverskudd, og strømmen vi ikke brukes transporteres ut av landet gjennom våre utenlandskabler.

Hvorvidt vi bør bygge flere utenlandskabler diskuteres til tider heftig, og det er mange som reagerer sterkt på at det gjøres. Argumentene mot er at vi har miljøvennlig og billig fornybar kraft i Norge, mens mange av våre naboland har dyrere og mindre miljøvennlig kraft fra blant annet kull-, gass- og atomkraft.

Argumentene for å bygge ut er at vi kan eksportere strøm når den er dyr, og importere den når den er billig.

Nå som vi er over i et nytt år tok enerWE en titt på statistikken til Statnett for å se hvor ofte vi har importert mer strøm enn vi eksporterte.

Et år består av 8760 timer, og i 1906 av disse importerte Norges mer strøm enn vi eksporterte til/fra våre naboland. Det utgjør 21,8 prosent av fjorårets timer.

På dagsbasis blir tallene fort seende veldig annerledes ut. Det var kun i 17 av årets 365 dager at det ikke var en eneste time der Norge importerte mer enn vi eksporterte.

På den annen side svinger produksjonen ganske mye i løpet av et døgn, og når vi teller antall dager der Norge hadde minst én time med høyere import enn eksport kommer vi frem til at det var hele 61 dager i fjor der vi hadde høyere strømimport enn strømeksport i løpet av døgnet.

Les også:

Powered by Labrador CMS