Norge har verdens nest høyeste bensinpris

Publisert

GlobalPetrolPrices.com er en organisasjon som leverer statistikk og analyser om transportdrivstoff på verdensbasis. De fokuserer på bensin og diesel, samt LPG, og følger med på prisutviklingen i mer enn 100 land.

- Generelt set har rike land høye priser mens fattige land og land som produserer og eksporterer olje har markant lavere priser. Et unntak er USA, som er et økonomisk sett avansert land, men som likevel har lave bensinpriser, skriver GlobalPetrolPrices.com.

De kunne også lagt til Norge som et unntak. For på tross av at vi primært lever av å utvinne og eksportere olje og gass, har vi en av verdens høyeste bensinpriser.

Ifølge den siste oversikten til GlobalPetrolPrices.com har vi faktisk den nest høyeste bensinprisen, bak Hong Kong og foran Island og Israel.

GlobalPetrolPrices.com har regnet om fra lokale valutaer til dollar, og kommet frem til at Hong Kong har en literpris på 1,91 dollar, mens nordmenn betaler 1,84 dollar pr. liter.

Omregnet til norske kroner ser prislisten slik ut:

Land

Bensinpris

Hong Kong

kr 16,24

Norge

kr 15,64

Island

kr 15,22

Israel

kr 14,62

Monaco

kr 14,45

På verdensbasis er forøvrig snittprisen 1,03 amerikanske dollar, eller 8,76 kroner, literen.

GlobalPetrolPrices.com oppdaterer sine tall hver uke, og de samler inn tall fra flere forskjellige kilder i hvert enkelt land. Vi i enerWE merker oss imidlertid at de legger til grunn et prisnivå som er markant høyere enn det SSB opererer med. De kom frem til at bensinprisen lå på 14,87 kroner literen i februar, og at dieselprisen lå på 13,80 kroner.

Tallene til GlobalPetrolPrices.com oppdateres en gang i uken, men de ligger markant lavere. De opererer med en snittpris på 15,85 kroner for bensin og 14,82 kroner for diesel hittil i år.

Så må det sies at mange leste enerWE-artikkelen om gjennomsnittsprisene til SSB med vantro, og flere kommenterte at de ikke hadde sett noe til gjennomsnittsprisen som SSB rapporterte. Det kan ha flere årsaker. For det første svinger prisen mye i løpet av uken, og for det andre kan det være store forskjeller fra sted til sted rundt i landet.

Så langt i år har bensinprisen svingt mellom 15,44 og 15,97 kroner literen:

Tilsvarene har dieselprisen svingt mellom 14,34 og 14,98 kroner literen:

Avgiftene må selvsagt ta mye av skylden for at Norge har verdens nest høyeste bensinpris, men den forteller ikke hele sannheten alene. Det norske avgiftsnivået er veldig høyt, men som enerWE tidligere har rapportert har faktisk Nederland høyere bensinavgifter selv om de har litt lavere bensinpris enn Norge.

Les også: