Illustrasjonsfoto/
Illustrasjonsfoto/

Norge har større gassreserver enn oljereserver

Publisert

Når vi snakker om Norges største næring, sier de fleste av oss oljebransjen. Vi har da også en egen minister med tittelen olje- og energiminister, noe som klart signaliserer hva som er viktigst for energi-Norge.

Historisk er det da også oljen som har vært viktigst, og det er fortsatt ganske riktig, men ikke helt. I perioder tjener Norge mer penger på salg av gass enn olje, og det er flere ting som tyder på at det kan bli mer og mer markant i årene fremover.

Som en del av vårt arbeid med å se nærmere på bransjen har vi brukt litt tid på å lete rundt i oljedirektoratets faktasider om bransjen, og datagrunnlaget de har på sine faktasider.

Der ser vi blant annet på oversikten over Norges påviste olje- og gassreserver, og vi har trukket ut noen detaljer som vi synes er interessante for både bransjen og resten av nasjonen.

For det første ser vi at Norge totalt har påvist en reserve på hele 2,9 milliarder oljeekvivalenter. Av disse utgjør olje og gass mesteparten, mens NGL og kondensater utgjør en liten brøkdel. Interessant nok sitter Norge på mye mer gass enn olje. Gassen utgjør med sine 1,7 milliarder oljeekvivalenter hele 61 prosent av Norges reserver, mens oljen "bare" utgjør 34 prosent med sine 991 millioner oljeekvivalenter. NGL og konsensater på sin side utgjør henholdsvis 3,9 og 0,8 prosent.

Vi har altså 80 prosent mer gass enn olje.

Norge har mye større gassreserver enn oljereserver.
Norge har mye større gassreserver enn oljereserver.

Ser vi hvert enkelt felt, er det store forskjeller på hva de inneholder. Som regel er det litt av hvert, men så dominerer enten olje eller gass. Det er for eksempel mest gass igjen på Troll-feltet, mens oljen dominerer på Johan Sverdrup, Snorre og Ekofisk.

Dette er feltene med mest gjenværende olje og gass.
Dette er feltene med mest gjenværende olje og gass.

Ser vi på aktørene som er operatører og lisenshavere på den norske sokkelen, så er det totalt 31 selskaper som sitter på lisenser. Norges selskaper Statoil og Petoro dominerer med de absolutt største reservene, men det er god bredde blant aktørene.

Disse selskapene sitter på de største reservene på norsk sokkel.
Disse selskapene sitter på de største reservene på norsk sokkel.

Målt etter gjenværende påviste olje- og gassreserver er dette de største aktørene på norsk sokkel (millioner oljeekvivalenter i parantes):

 1. Statoil Petroleum AS (977)
 2. Petoro AS (949)
 3. Total E&P Norge AS (200)
 4. A/S Norske Shell (110)
 5. Aker BP ASA (101)
 6. ConocoPhillips Skandinavia AS (97)
 7. Lundin Norway AS (90)
 8. ExxonMobil Exploration and Production Norway AS (86)
 9. Eni Norge AS 61Wintershall Norge AS (54)
 10. DEA Norge AS (52)
 11. ENGIE E&P Norge AS (44)
 12. OMV (Norge) AS (30)
 13. Centrica Resources (Norge) AS (28)
 14. Maersk Oil Norway AS (25)
 15. Hess Norge AS (25)
 16. DONG E&P Norge AS (20)
 17. Idemitsu Petroleum Norge AS (13)
 18. PGNiG Upstream Norway AS (9)
 19. Faroe Petroleum Norge AS (7)
 20. KUFPEC Norway AS (7)
 21. Bayerngas Norge AS (6)
 22. Repsol Norge AS (5)
 23. LOTOS Exploration and Production Norge AS (4)
 24. VNG Norge AS (2)
 25. Suncor Energy Norge AS (2)
 26. Point Resources AS (2)
 27. Edison Norge AS (2)
 28. CapeOmega AS (0)
 29. OKEA AS (0)
 30. Wellesley Petroleum AS (0)
 31. Olje og gass er to forskjellige produkter selv om begge deler er fossile energikilder. Mens oljen også brukes som ingrediens i mange produkter som for eksempel plast, er gass en litt mer miljøvennlig energikilde. Den gir CO2-utslipp, men langt mindre enn oljen - og ikke minst kull.

  Det er derfor en stor og høylytt diskusjon om hvorvidt gassen bør spille en mer aktiv rolle som en utfyllende energikilde for de raskt fremvoksende fornybare energikildene vind- og solkraft.

  Sånn sett kan det være en stor fordel for Norge at vi har større gassresverer enn oljereserver.

  Les også:

Powered by Labrador CMS