Norge har importert mer strøm enn vi har eksportert i tre uker på rad

Publisert

Det har vært en kald vinter, og i påskeuken falt temperaturen i store deler av landet. På tross av det gikk strømforbruket ned, noe NVE mener henger sammen med at mange var borte i påskeferien.

Samtidig var det en nedgang i kraftproduksjonen, og fyllingsgraden i de norske vannmagasinene er nå under 30 prosent. De ligger hele 8,8 prosentpoeng under normalnivået for denne tiden av året.

- Lavere forbruk og lite tilsig bidro til en betydelig nedgang i norsk kraftproduksjon. Dette medvirket til norsk nettoimport for tredje uke på rad. Kraftprisene i Norden var relativt uendret fra uken før, og ligger på et nivå rundt 40 øre/kWh, skriver NVE i sin Kraftsituasjonsrapport.

Norge har altså importert mer strøm enn vi har eksportert i tre uker på rad.

Hittil i år har vi hatt 66 dager med kraftoverskudd og 28 dager med kraftunderskudd. På timesbasis har vi hatt 1478 timer med eksport og 779 timer med strømimport. Totalt har vi så langt hatt et kraftoverskudd på 2.217 GWh, ifølge tall fra Nordpool-børsen som enerWE's nyhetsrobot har hentet inn.

Samtidig er det problemer med den ene utenlandskabelen.

- Den 20. mars inntraff det en feil på NordNet-kabelen mellom Norge og Nederland. I forrige uke varslet Statnett at feilen ligger på nederlandsk side, og at det fremdeles jobbes med å finne feilen. Kabelen vil ikke være tilgjengelig for markedet før tidligst 25. april, skriver NVE.

Powered by Labrador CMS